19.09.2024

ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА

Клането в Гюнели махала (днешна Любенова махала) е едно от най-тежките в цялата българска история, но въпреки това твърде малко хора знаят за него.

Причините за тази неосведоменост са много, но опирайки се на факти, откриваме следното – за ден са убити над 1 000 души при тогавашно население от около 2 000. Кървавата сцена се разиграва на 14-ти юли, година преди Освобождението. Какво обаче довежда до нея?

Историята тръгва от неверен слух, който турски шпионин пуска умишлено до охраняващия гарнизона в Нова Загора Реуф паша.

Турският агент му съобщава, че в селото има комити, които готвят бунт. Това обаче е лъжа – в селото не се организира бунтовническа дейност, тъй като 5 години по-рано местният председател Еню Попдимитров е арестуван.

Шпионинът е пределно наясно с това, но в лъжливите му сведения се корени жажда за отмъщение…

Няколко месеца по-рано разузнавачът се среща с местните чорбаджии и селяни и им предлага защита, ако бъде подкупен. Уверява ги, че ако му дават достатъчно пари и се подчиняват на заповедите му, той ще им осигури закрила от башибозуците на Реуф паша.

Селяните са категорични, че това няма как да се случи и отказват.

Шпионинът бива позорно изгонен от срещата, след което се заклева да си отмъсти.

Научил че в селото се крият комити, Реуф паша изпраща войска от над 2 000 въоръжени до зъби башибозуци. Изплашени от появата им, местните се втурват в черквата, търсейки убежище.

За жалост, изходът е предизвестен и след няколко неуспешни опита турците нахлуват вътре. Започва безразборна сеч на мъже, жени, млади и стари.

В последствие задигат всички ценности, а къщите биват опожарени. Реакцията на Реуф паша, след като разбира, че в селото е нямало нито комити, нито революционна дейност, е показателна. Той не съжалява нито за миг, а напротив – прибира доволно плячката и хладнокръвно казва на своите съветници, че „когато и да се убиват гяурите, все ще е от полза“.

Днес в селото е поставена плоча, напомняща за клането.
На снимката може да видите до нея единствените, оцелели по случайност, българи от Гюнели махле.
Нека помним своята история и не забравяме нито за паметните, нито за кошмарните моменти от нея.
Поклон пред паметта на убитите българи!

ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА