19.09.2024

Добре е, че Гилдията на актьорите в Холивуд обяви стачка, тъй като това ще даде възможност на украинския президент Володимир Зеленски да изтупа праха от актьорския си опит и да си намери нова работа, когато руснаците в крайна сметка свалят правителството му. Холивуд и Лас Вегас несъмнено ще се състезават за такъв талантлив млад мъж, който да съживи предишния си скеч, в която свиреше на пиано с пениса си. Със сигурност без дори да се съблича, Зеленски неизбежно стана звездата на наскоро приключилата двудневна среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва на 11-12 юли, на която говори и президентът на САЩ Джо Байдън, вмъквайки известен контекст, като каза, че „Русия може да сложи край на тази война утре, спирайки техните нечовешки атаки срещу Русия!”

Зеленски хленчеше и обикаляше два дни големите лидери, оплаквайки се, че незабавното бързо влизане на Украйна в алианса на НАТО е негово право. Когато вместо това му беше предложен съвместен процес, при който „Украйна ще бъде „готова“ за влизане чрез необходимото преструктуриране на армията си, съчетано с институционални реформи за борба с корупцията и укрепване на демокрацията”, Зеленски нарече забавянето „абсурдно“ и „слабост“ от страна на неговите домакини.. И го направи в социалните медии, за да се увери, че ще засрами всички замесени. Зеленски не помогна на каузата си, като парадираше със зелената си бойна униформа, включително при присъствието си на гала прием през първата вечер преди груповата снимка, на която беше снет да стои самотен и пренебренат.

Всичко това не означаваше, че Срещата не беше, поне на думи, събитие в подкрепа на „смелите украински защитници от руските орди”. Американската делегация подчерта, че Вашингтон ще направи всичко възможно да подкрепи украинците до „края“, когато войната бъде „спечелена“, каквото и да означава това. Това беше описано от някои в американските медии като „израелския модел“, при който снабдявате своите протежета с пари и оръжия, преди да погледнете в другата посока, когато те действително ги използват „агресивно и едностранно“, дори срещу вашите собствени интереси. Междувременно НАТО твърдо подкрепи искането цялата украинска територия, включително Крим, да бъде върнат под контрола на Киев, което е пълeн нонсенс, ако някога има възможност за уреждане на конфликта чрез преговори. Освен това повечето държавни глави, събрали се във Вилнюс, признаха, че от вътрешнополитическа гледна точка техните сънародници са все по-уморени от войната, тъй като тя продължава и носи със себе си негативни икономически последици. А избори предстоят не само в САЩ, в края на тази година и през 2024 г.

Въпреки това Вашингтон със сигурност беше в челните редици, за да увери, че Зеленски разполага с инструментите и политическата подкрепа, от които ще се нуждае, за да започне Трета световна война, дори ако това изисква известно преструване. Байдън приключи бурното си посещение в Европа в новата членка на НАТО Финландия в четвъртък, като похвали силата на съюза на НАТО и изрази заблудата си, че Русия не може да спечели войната срещу Украйна. Той каза, дори без да заеква, че „Путин вече загуби войната. Путин има истински проблем.”

Мнозина всъщност вярват, че Русия вече е спечелила войната и като оставим настрана мъдрия коментар на Байдън, изглежда знаят точно за какво говорят. Членовете на срещата ускориха усилията за превъоръжаване на унищожените украински военновъздушни сили с американски ядрени F-16 и тази ескалация беше особено отбелязана в Москва, където външният министър Сергей Лавров коментира недвусмислено: „Само един пример за изключително опасен обрат на събитията е плановете на САЩ да предадат на Киев изтребител F-16. Информирахме ядрените сили, Съединените щати, Великобритания и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия. Никакви гаранции няма да помогнат тук. В хода на военните действия нашите военни няма да разберат дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за доставка на ядрени оръжия или не. Самият факт на наличието на такива системи в украинските въоръжени сили ще считаме за заплаха от Запада в ядрената сфера. САЩ и техните сателити в НАТО създават риск от пряк въоръжен сблъсък с Русия, а това е изпълнено с катастрофални последици. Условията за използване от Русия на ядрено оръжие са ясно определени в нашата военна доктрина. Те са добре познати и няма да ги повтарям отново.“

И тогава дойдоха касетъчните боеприпаси, обещани от Байдън преди две седмици след, вероятно, консултации с неговия астролог, и се съобщава, че поне част от оръжията са вече доставени миналия четвъртък. Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 100 страни по света, включително повечето членки на НАТО, и се считат от мнозина за военно престъпление.. По ирония на съдбата Съединените щати обвиниха неоснователно Русия в използването на касетъчни бомби миналата година след нахлуването в Украйна, наричайки ги незаконни оръжия, но сега те ги предават на психопат, който без съмнение ще се опита да ги използва в Русия, за да предизвика масовата ескалация, която очаква с. пълно включване на НАТО във войната на тяхна страна. След това неизбежно се развива Третата световна война.

Агресивните действия на Вашингтон да въоръжи Украйна следват неотдавнашните британски доставки на снаряди с обеднен уран за Киев..

И последва последният жест на Байдън да донесе мир на света, който беше извършен по нареждане на Белия дом. Това е заповед да се изпратят повече американски войници в Европа, за да се увеличат наличните ресурси за евентуална битка с руснаците. Това може да е първата от поредица подобни заповеди, тъй като според съобщенията НАТО е уверил Зеленски, че алиансът ще увеличи своите така наречени сили с висока степен на готовност (готови за разполагане след 30 дни или по-малко) до 300 000 души. В момента има около 100 000 американски войници в цяла Европа, плюс около 100 служители на ЦРУ и няколко специални части в самата Украйна. Не е изненадващо да научим, че първата партида войници се насочва към Полша, която граничи с Украйна, Беларус и Русия и където вече има значително военно натрупване, включително войски от 101-ва въздушнодесантна и 3-та танкова дивизия. в страната за „обучение“ миналата година.

Има също съобщения, че Белият дом е разположил бомбардировачи B-52 от базите си в континенталната част на Съединените щати до бази в Аляска, по-близо до Русия, като предупреждение.

Човек може само да се надява, че някак тази лудост ще спре. На път са да ни убит всички за нищо!

Светослав Атаджанов