02.05.2024

Скандално известният Дочо Дочев, за който от години се знае, че е приятел и много близък в далаверите на кмета на Несебър, Николай Димитров отново е получил скандална поръчка. Това ни споделиха наши източници, близки до управлението на Димитров.

Този път Дочона кмета, както е известен Дочев ( който преди години сложи билборд с лика на Тодор Живков на входа на Несебър ) в града, ще доставя предизборно облеклата за всички общински предприятия и служби.  Поръчката е повече от скандална, а документите които са публични буквално крещят за проверка от прокурор.

Припомняме, че същият Дочо Дочев се прочу през 2014 година като човека спечелил друга скандална поръчката за доставка на торбички и чували за нуждите на общинското предприятие „БКСО“ Несебър, което изцяло се занимава с почистването и сметосъбирането на територията на община Несебър.

Но ако през 2014 г. съмненията, че поръчката е била предизборно нагласена за  да получи човека на кмета една сума пари, с която няма да се купуват торбички и чували, а гласове, не се доказаха и че парите се отпускат от бюджета на община Несебър именно по този начин, защото никой няма да доказва после колко чували и торбички са били използвани от „БКСО“ Несебър, то сега нещата лесно могат да се проверят и докажат.

В този случай скандално известният Дочо Дочев, за който се знае, че през 2015 г. намушка с нож и преби свой работник от ромската махала на село Тънково,  потърсил си неизплатените заплати за почти 2 месеца труд в склад на една от  фирмите на  Дочев, сега отново е спечелил обществената поръчка със своята фирма „СТАНДАРТ – ИНВЕСТ -ГРУП“ ЕООД  за 300 000 лв (без ДДС )на община Несебър и е подписал договора си на 28.07.2023 г. (виж снимката)

На хората от Община Несебър, а и не само им прави впечатление, че този договор определено буди много съмнения, не само с цените които са записани в него за доставка на облекла, обувки и дори шапки.

Според това което виждате на снимката отгоре, фирмата  на Дочо Дочев, която не се занимава с производство и продажба на обувки и облекла за промишлеността,  трябва да доставя поръчаното от община Несебър в рамките на 1 календарен ( работен ден). Това практически е невъзможно дори и за големите европейски фирми в този бранш, които изцяло са се специализирали  в доставка на дрехи и обувки за промишлени обекти и фирми свързани със сметосъбиране, охрана, приготвяне на храна и т.н.

В случая договора на община Несебър  с фирмата на Дочо Дочев има много неясноти, също така не е ясно, защо гаранцията по този договор е само 2% или 6000 лв. без ДДС.  Не е ясно и как са определяни цените на мъжките и дамските дрехи. Правят впечатление и цени като 270 лв и 391 лв, без ДДС за чифт обувки. Тениска за 45 лв ( без ДДС),  панталон летен за 55 лв без ДДС и т.н.

От договора не става ясно изплатени ли са вече някакви средства на фирмата изпълнител и колко е продължителността на договора, колко бройки и какво ще се поръчва или е поръчано. Предвид неотложността на поръчката, за да се пусне предизборно през юли месец, когато всички жители на Несебър са заети с летният туризъм и не се интересуват от далаверите на кмета Николай Димитров и приятели. Наблюдателни жители на Несебър споделят, че към момента няма нито един преоблечен служител в община Несебър без значение в кое предприятие или служба работи.

Но определено става ясно, че цените по договора могат да се променят, според зависи явно от настроението на кмета Николай Димитров, който не за първи път ще прилага схемата с  увеличение в пъти на договор по обществена поръчка, уж заради инфлацията или заради нещо друго по негово усмотрение.

Говори се, че това е честа практика на община Несебър да надуват в пъти цените на започнати обществени поръчки с анекси. Вижте и малко от цените на които е подписала община Несебър и лично Николай Димитров  договора си с фирмата на приятеля си Дочо Дочев.

https://dnesbulgaria.com/