08.09.2024

През 2013 Борисов победи на избори с 4% преднина пред БСП. Имаше 97 депутати, останалите в парламента бяха БСП 84, ДПС 36, Атака 23. Насипното дясно изпадна от парламента с разни коалиции. Борисов демонстративно върна мандата на Плевнелиев още докато го взимаше.
БСП и ДПС имаха 120 депутати общо. ГЕРБ напусна парламента. За да гласуват правителство, трябваше кворум от 121. Осигури го лично Волен Сидеров, като влезе единствен от „Атака“ в залата и не гласува.

Правителството и новото мнозинство си забиха веднага пирон в ковчега, като назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Започнаха тримесечни протестни демонстрации, въпреки че Пеевски подаде оставка ден по-късно. Градската десница и гербаджиите протестираха заедно, волно или неволно. Наричаха правителството национал-социалистическо, заради Волен, който в предишния парламент подкрепи с гласуване на цялата си група правителството на Борисов.
Лютви Местан пи кафе с Борисов в Кърджали и отидохме на избори.
Дойде Борисов 2 с патерици от насипното дясно. На изборите 2017 патериците изпаднаха от парламента.
При Борисов 3 патериците бяха от ВМРО-НФСБ-Атака (и Марешки, като на тъпан малката пръчка). Пак протести, но Борисов 3 не подаде оставка. Патериците отново изпаднаха на следващите избори.

След изборите април 2021 никой не искаше да става патерица на Борисов. На следващите избори през юли избирателят даде шанс на ИТН, видя в тази партия инструмента за отстраняване на Борисов. ИТН не можа да направи правителство, не на последно място поради егото на Слави Трифонов.
На изборите през есента на 2021 г. избирателят се насочи към новата партия ПП и тя победи. Успя да сформира първото правителство без Борисов, четворна коалиция между трудни съперници. Слави Трифонов го развали и изпадна от следващия парламент.
В поредицата от избори Борисов нито веднъж не можа да състави правителство, през 2023 подкрепи втория мандат на ПП-ДБ, и поради външен натиск. ПП-ДБ понесе последствията от участието на Борисов и се сви до 38 депутати.
И сега?

Слави Трифонов се заканва да подкрепи само „експертно“ правителство с трети мандат, негов.
„Възраждане“ се заканва да подкрепи само правителство с техен си мандат.
Борисов се заканва да има правителство само с първи мандат, негов премиер и трите най-важни министерства. И Рая шеф на парламента и никой друг.
Замириса на нови избори наесен.

Иван Бакалов