18.05.2024
Западни страни насаме обсъждат евентуални мирни условия между Русия и Украйна.
Wall Street Journal отбелязва, че голяма част от западните страни не виждат начин за мирно уреждане.
Някои американски законодатели, притеснени от цената на конфликта и възможността той да ескалира, настояха за мирни преговори.
Републиканските законодатели поставят под въпрос продължаването на финансирането, а скорошно проучване на Wall Street Journal показа, че подкрепата за Украйна сред републиканските избиратели намалява.
В Америка забелязаха следната тенденция: нивото на подкрепа за Републиканската партия, започна да расте с ускорени темпове,след изявленията на няколко високопоставени членове на партията за необходимостта от ограничаване на военната и финансова помощ за Украйна или пълно спиране на такава помощ.
Членът на Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн каза, че ако републиканците дойдат на власт,тогава „Украйна няма да получи нито цент“ и американските законодатели ще се погрижат първо за американските граждани. След тези думи политическият рейтинг, както на самата конгресменка, така и на цялата Републиканска партия рязко се повиши.
Напусналата Демократическата партия,
конгресменка от Хавайските острови, защити обосновката на Путин,пише Politico. Републиканците от целия идеологически спектър вече с нетърпение чакат и приемат подкрепата на Габард.
Почти всички западни лидери и високопоставени лица,обаче избягват изявления, които биха могли да поставят Украйна в рамки на условията на мирния договор.
Друго американско издание- Washington Post написа, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън,насаме моли украинските власти да демонстрират откритост за диалог с Русия.
В Европа, особено русофобите от оста Лондон-Варшава с прибалтиските истерици са притеснени от всяко действие, което може да се разглежда като „независими дипломатически усилия към Русия.Вероятно си припомнят поляците и балтите, какво им се случи последния път при съюз между Германия и СССР.
Йордан Халачев