19.09.2024

В понеделник в Саутпорт, Великобритания, 17 годишен младеж закла 3 момиченца, а 10 други (осем деца и двама възрастни) са в болница в критично състояни, наръгани многократно. За младежът се знае само, че е син на бежанци от Руанда, а мотивът „не е тероризъм“.

Великобритания пламна. Телеграм е пълен с апокалиптични сцени от протестите в Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool, Belfast и къде ли не, организирани от футболни ултраси. Вижда се как членове на English Defence League хвърлят запалителни средства по джамии и атакуват полицейски коли. Чува се как крещят на полицаите „Не ни пречете и ще изчистим града за няколко часа“. Разбира се, визират една конкретна общност със специфична религия, която, според свидетелите, изповядва и убиецът. (П.С. Според последни сведения, той няма нищо общо с мюсюлманската религия.)

До голяма степен протестите се дължат и на отразяването на новината в неолибералните медии, които описват извършителя като „тихото и срамежливо момче, което участва в мюзикъли на Уестенд, за да може намери приятели в чуждата държава“. Упорито го наричат „обвинен“, въпреки, че е заловен на мястото на убийствата пред десетки свидетели.

Този мръсен похват на омаловажаване на престъплението не е нов. Наблюдавала съм го обилно при г-жа К. Тодорова. Дали ще нарече гнусното сексуално насилие над жени в Кьолн „преджобване с танцувални движения“, или ще подмени новината, че бежанец готви атентат срещу църква, с новината, че готви атентат срещу „джамия“, или ще ни занимава подробно с разкаянието на бежанец, заклал няколко души – случаите са десетки.

В момента Киър Стармър заплашва да използва цялата сила на закона срещу протестиращите. Мюсюлмани и либерали излязоха на контрапротест срещу националисти и патриоти. Илон Мъск пусна туит, че „Гражданската война във Великобритания е неизбежна“.

Само едно ще кажа. Не вярвайте, когато охранени „журналисти“, социолози и политици на хранилка ви говорят за „евроатлантическите ценности на Запада“, които простият Ганя не приема. Нито когато ви пробутват фалшива статистика, че „в катастрофи загиват повече хора, отколкото от тероризъм“. Западното общество е изключително разделено и тепърва ще реагира на плодовете на мултикултурализма.

Светла им памет на тези три дечица, заклани от изрод.

Ирини Зикидис