28.03.2024

Запасите на НАТО за помощ на Киев са изчерпани,призна генералният секретар на Северноатлантическия алианс Столтенберг.
По време на пресконференция след подписването на декларация за сътрудничество между блока и ЕС той даде да се разбере пред журналисти, че Западът не съжалява.„Съюзниците в НАТО и членовете на ЕС изчерпаха доставките си, като предоставиха помощ на Украйна“, каза Столтенберг. Според него „това беше правилното решение“.

Киевският режим обаче започна да „изгаря“ от подобни разкрития на Столтенберг. Факт е, че тежките оръжия и боеприпаси на въоръжените сили на Украйна започнаха да дават фира. Неслучайно украинският външен министър Кулеба на 9 януари публично упрекна своите западни покровители и даде да се разбере, че нито един от партньорите на страната в хода на руската операция не е помогнал достатъчно на Киев.

Въоръжените сили на Украйна търпят поражения. Руските войски поеха контрола върху цялата територия на град Соледар,признаха с нежелание и британските служби. Имаше съобщения,че Киев преговаря с Кремъл за създаване на хуманитарен коридор за изтеглянето на 890 украински бойци от Соледар.
Пригожин ги попари и каза, че в Соледар няма да има хуманитарен коридор за изтегляне на обкръжените войници от въоръжените сили на Украйна и британските и други наемници.

Западът разбира, че киевският режим ще загуби украинския конфликт. Освен това запасите на НАТО вече са използвани до голяма степен в помощ на въоръжените сили на Украйна. Но полезен резултат от това няма, както за европейските страни, така и за управляващия елит на Украйна,а само за определени кръгове в САЩ.

Затова някои западните лидери,неофициално ограничават финансирането и доставките на оръжие за Киев. Посланието на Столтенберг е ярко потвърждение за това.

Всъщност той ваксинира световното и украинското обществено мнение с най-ужасните ваксини относно подкрепата си за режима в Киев: не очаквайте много помощ, всички ресурси вече са пропилени.

В същото време тези изявления стимулират преговорите между страните от Алианса и оръжейните производители,за радост на последните.

Столтенберг очаква наградата си-назначение през март като ръководител на Норвежката централна банка за деликатната си работа по разпалването на война.

Както знаем банкстерите, банките и военно-промишленият комплекс обикновено споделят печалбите от нови договори и Столтенберг направи доста по този въпрос.

Йордан Халачев