16.09.2024

Страхил Ангелов

За последните 10 дни, в рамките само на курската офанзива, украинската армия е загубила 4500 души убити и над 5000 тежко ранени, които са трайно небоеспособни. Унищожена е техника за над 5 милиарда долара.
Това е информация, която се разпространява предимно в западни източници, които традиционно се явяват рупори на глобалистката пропаганда, която неизменно включва украинизъм и русофобия. Това означава, че „изпускането“ и е контролирано и планирано, защото там „свободни“ журналисти отдавна няма. Т.е. тези данни трудно биха могли да се причислят към „зловредна кремълска пропаганда“, разпространявана от путинисти и копейки, както глобалисткия корпоративен елит нарича всеки, който по един или друг начин се отклонява от „правата вяра“ и си позволява да исказва истини, различни от тиражираните от медийният им октопод.

В същото време офанзивата на Руската армия на другите направления в присъединените региони продължава. Най-сериозен напредък се наблюдава в Донбас, където украинската отбрана е в колапс заради обезкървяването и пренасочването на личен състав и техника за обезпечаване на курската офанзива.
Агло-американското командване на Украйна организира и проведе курската операция с ясното съзнание, че жертва поне 15 000 души личен състав и то едни от най-боеспособните, с които разполага, както и материално оборудване за милиарди долари. Целта може да е само една – да се парират всякакви опити за начало на преговори и съответно подължаването на военния конфликт максимално дълго, до пълната и безусловна капитулация и последващ разпад на Украйна.

Започва да става повече от очевидно, че съществува някакъв задкулисен консенсус между запада и Русия относно Украйна. Явно никой няма реален интерес от съществуването на тази държава и най-вече от нейните милиардни дългове, които трябва по някакъв начин да бъдат отписани. Това разбира се, не може да стане едностранно от кредиторите, защото ще бъде прието като много лош прецедент, от който и други длъжници ще поискат да се възползват. Няма държава, няма кредит и няма повече проблеми, както и всички следи за корупция в особенно големи мащаби, водещи до среди във върхушката на американската Демократическа партия и техния касиер Зеленски, ще бъдат заметени. Така или иначе, Украйна не се издържа от данъчните си приходи, а от западно финансиране, в това число заплатите в армията и администрацията и се плащат от САЩ и колониалната им орбита, каквато е ЕС. Естествено, че при това положение и самият Зеленски е просто един фигурант, кукла на конци, актьор с добър хонорар и едва ли има възможност да вземе каквито и да било решения свързани с този военен конфликт – т.е. той няма думата относно това кога и как ще приключи войната. Тези неща ще се решават във Вашингтон, Лондон и Кремъл.

Защо включвам Русия ли? Ами защото до момента тя воюва с 120 до 150 хилядна групировка срещу НАТО, което оперира чрез обучени, въоръжени и командвани от негов висш офицерски състав украински войски. Путин продължава политически да се придържа към названието „специална военна операция“, въпреки че Русия мобилизира 300 000 души, но те така и не стигнаха до фронта, а си останаха в тила и мобилизацията им сякаш имаше по-скоро пропаганден характер. След евромайдана в Киев, Русия опита да избегне конфликта, но това бе категорично отказано от САЩ и европейските им сателити. Впоследствие започнаха някакъв вид преговори и се подписаха т.нар. Мински съглашения, които дори положилите подписите си Меркел и Оланд нарекоха бутафорни и обясниха публично, че изначално не са имали никакво намерение да ги спазват, а всичко е било просто театър, за да се спечели време за Украйна. Явно и на Русия и трябваше време да се подготви за западните санкции от една страна, а от друга жалките и европейски противници да бъдат уличени като лъжци и измамници, с които няма смисъл да се преговаря.

Странна е войната в Украйна, много странна….., но в крайна сметка Русия си прибира територии и население с минимални жертви, а Европа е в рецесия и в тежка икономическа и политическа зависимост от САЩ.

Страхил Ангелов