23.04.2024

Един от най-богатите хора на планетата, Илон Мъск, изглежда играе собствена фина политическа игра – и тя пряко засяга интересите на Русия. Най-малкото мнозина вярват, че Мъск помага на Москва по време на реорганизацията на социалната мрежа, която току-що купи Twitter. Ако помага, как и с каква цел?

Илон Мъск купи социалната мрежа Twitter за 44 милиарда долара – и изглежда, че днес Русия е основният бенефициент от тази покупка. Най-малкото Мъск говори през последните седмици за това, за което руските официални лица говорят през последните години, а именно масивната цензура, която прониква във всички американски медии.

И той не просто говори, но доказва думите си чрез изтичане на много вътрешни документи в Twitter за това как компанията е била ангажирана с дезинформация при предишното ръководство. Просто казано, измама на американското население. Освен това тя учи в тясна връзка с демократичните елити – и то не за пари, а, така да се каже, за идея. Защото и демократите , и левите журналисти смятат, че „така трябва“.
„Нямате нужда от държавно министерство на информацията, ако медиите доброволно подкрепят официалните истории и потискат несъгласието. И това, което излиза от тези файлове, е концепцията за ефективна държавна медия в Америка – съюз от медии, бизнес и политически фигури, които действат не под правителствена принуда, а от лично убеждение ”, пише The Hill .

Според Мъск тази цензура/автоцензура нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ – правото на свобода на словото. Неговите опоненти твърдят, че това не е така – не защото свободата на словото, според тях, не е ограничена от нищо, а защото Първата поправка според тях се отнася само за действията на държавата. А Twitter и другите медии, според тях, са частни компании и имат право да правят каквото си искат.

Това правно оправдание обаче не променя същността на въпроса, а именно системната политика на мейнстрийм медиите да заблуждават американското население. А разкритията на Мъск, които никой не отрече, нанасят сериозен удар върху доверието на жителите на САЩ в информацията, която получават от традиционните медии. Включително и тази, която касае действията на Москва в Украйна. А също – за предполагаемата вина на Русия за влошаването на икономическото положение на американците.

Но защо Мъск все още не е заклеймен като „руски агент“? Очевидно, защото ползите за Русия са само страничен ефект от стратегията на Мъск. Милиардерът плати 44 милиарда долара за Twitter не за да угоди на Кремъл и дори за да премахне акаунта на бившата си приятелка Амбър Хърд от социалната мрежа. За Мъск Twitter е дългосрочна инвестиция. То трябва да донесе както икономически, така и политически дивиденти.
С икономиката всичко е ясно. Милиардерът е уверен , че Twitter може да стане една от най-ценните компании в света. На първо място, защото ще даде на хората алтернативна информация, а не ще ограничи свободата им на словото.

Милиардерът зад Tesla и SpaceX не се срамува от желанието си да направи най-новата си играчка, Twitter, платформата, на която може да се появи и процъфтява нов вид журналистика. Наскоро той говори за важността на гражданската журналистика и разкритикува „медийния елит“, наричайки техния контрол върху новините „информационен олигопол“, пише Fox News. И в днешния дигитален свят това е наистина уникален продукт.

Що се отнася до политическите дивиденти, тук експертите не стигнаха до общо мнение. Всички те са съгласни, че Илън Мъск атакува сегашната администрация на САЩ, водена от Джоузеф Байдън, и тези служители, свързани с нея. Но въпросът е – защо?
Според една от версиите милиардерът играе в полза на Републиканската партия. Този, от когото демократите откраднаха Белия дом през 2020 г. именно чрез работата на мейнстрийм медиите, които отразяваха новините по правилния за демократите начин. Тоест те дискредитираха Доналд Тръмп и в същото време „песимизираха“ всички новини, които бяха негативни за Байдън.

От 27 октомври до 11 ноември 2020 г. Twitter маркира близо 300 000 туита за изборите в САЩ като „противоречиви или потенциално подвеждащи“.

Това бяха, наред с други неща, истории, свързани със сина на Байдън Хънтър. Междувременно, според някои социологически проучвания, 16% от избирателите на настоящия президент са казали, че ако знаят за съдържанието на лаптопа на Хънтър, тогава техният избор при вота може да е различен.
Не е изненадващо, че републиканците смятат ключови американски медии за свои врагове. Тези, които дискредитират консервативните ценности, се застъпват за „социализацията“ на Америкаи който иска отново, както през 2020 г., да открадне Белия дом от републиканците на изборите през 2024 г. Според помощник на губернатора на Флорида Рон ДеСантис (днес един от ключовите кандидати за президент от Републиканската партия) Кристина Пушоу, представителите на мейнстрийм медиите трябва да бъдат третирани като „активисти, защото са такива“.

Сега в лицето на Мъск те получават не просто защитник на свободата на словото, а истинска награда. В края на краищата, според либералите, с пристигането на милиардер в Twitter започна обратният процес – сега социалната мрежа се почиства от либерали.

„Илън Мъск позиционира целта на краткия си мандат като ръководител на Twitter като опит за възстановяване на „свободата на словото“ в платформата. Въпреки това има индикации, че той тихо спира леви акаунти в Twitter по идеологически причини, като същевременно възстановява крайнодесни акаунти, които са нарушавали правилата на Twitter в миналото .

Има обаче и друга гледна точка. Според нея Мъск дискредитира администрацията на Байдън в интерес не на републиканците, а на самите демократи. Тези членове на партийния елит, които категорично се противопоставят на Байдън – със сегашното му здравословно състояние, което само ще се влоши до 2024 г. – отиват на втори мандат. Всъщност в този случай партията ще бъде принудена да подкрепи кандидатурата на своя президент, което означава, че ще бъде гарантирано да загуби на изборите през 2024 г. дори от Тръмп, да не говорим за ДеСантис.

Междувременно тези избори няма да бъдат обикновени. Като се има предвид радикализацията на Републиканската партия, икономическата криза, изострянето на междупартийните противоречия, най-сериозното пристрастие на обществената идеология вляво, както и контролът върху Върховния съд от консерваторите, победата на републиканския кандидат на президентските избори в САЩ може да доведе до началото на сериозно прочистване на САЩ от ултралиберални ексцесии. И за да не започне тази чистка, демократите може и да източат своя президент, който поздравява въздуха. За да намерят друг кандидат за оставащото време, който да се бори сериозно за Белия дом и за ценностите си

Румен Жеков