19.05.2024

Защо “Марица изток” трябва да победи, защо трябва да ги подкрепим.

С Решение № Ц-14 от 30.06.2023 г. на КЕВР утвърди цените в сектор „Електроенергетика“, считано от 01.07.2023 г., с прогноза на годишната пазарна цена за базов товар за периода 01.07.23 – 30.06.24 г. с цена в размер на 256 лв./MWh.

За ТЕЦ “Марица изток 2“ ЕАД е изчислена цена за електрическата енергия в размер на 318,77 лв./MWh.

ВНИМАНИЕ: За закупуване на въглеродни квоти са предвидени 1 953 793 хил. лв. по референтна цена на въглеродните емисии от 91 евро/тон СО2. При емисионен коефициент 1,3 или 1,3 тона СО2 за MWh следователно за този мегаватчас разходите за емисии възлизат на 230 лв./MWh.

ДВОЙНО ВНИМАНИЕ:

72% от цената на електроенергията в ТЕЦ “Марица изток” 2 са разходи за въглеродни емисии.

Без купуване на въглеродни емисии цената на произвежданата от ТЕЦ “Марица изток 2” електроенергия е около 88-100 лв./MWh.

До момента средната цена за м. септември 2023 г. в сегмента „ден напред“ на БНЕБ е около 196 лв./MWh.

ТРОЙНО ВНИМАНИЕ: Произвежданото от ТЕЦ “Марица изток 2” електричество е високо конкурентно.

ЧЕТВОРНО ВНИМАНИЕ:

Прогнозните количества въглищни запаси в Източно маришкия басейн възлизат на над 2096 млн. тона лигнитни въглища, които могат да обезпечат текущото потребление на България за следващите 60-70 години. Собствен енергиен ресурс, за който няма да се прави внос, да се купува валута, да се теглят кредити, за който сме наследили инфраструктурата на Мини “Марица изток”, наследили сме обучен, работещ персонал, наследили сме независимост.

Енергетиците – миньори от Марица изток не се подават на примамките за обещетения със стотици хиляди, защото разбират, че се опитват да ни отнемат последните рубежи свобода, ако и те паднат ще плащаме за внос на скъпа електроенергия, която ще се отрази върху целия жизнен стандарт и ще стопи примамката от изплатени еднократно многобройни заплати.

Ето за това европейските чиновници и българските еничари искат да сринат въгледобива.

Проблемът е трябва ли да следваме “Търговците в храма” водейки ни към Голгота или да се обявим против Зелената им сделка, против Плановете им за “справедлив” преход, против отказа от евтин руски газ.

ПОСЛЕДНО ВНИМАНИЕ:

Против Зелената им сделка, против скъпя газ, за национална независимост.

Аз съм Марица изток.

Пламен Павлов