30.04.2024

 

Да започнем с това, че в Беларус през 2015 г. въведоха закон за паразитизма, който западните и в Русия власти не посмяха да приложат.

Там, който не работи, не получава безплатни услуги в болници, не получава пътни, децата му не се приемат в детска градина и не получават безплатно хранене в училищата.

За какви мигранти можем да говорим тогава? Преобладаващата част от тях, които нямат трудов договор, не биха направили крачка в Беларус без този документ – ако говорим за техните семейства и деца.

Да, можете да се възползвате от всички предимства, но тогава трябва да платите специален данък. Там нищо безплатно за мигрантите няма и не може да има.

Освен това, според беларуските закони, гражданин на друга държава може да остане на територията на страната за не повече от две седмици. След това той трябва да обясни какво ще прави по-нататък. Е, тоест без трудов договор – пак няма как.

По някое време, спекуланти арменци, азербайджанци, узбеки и таджики се изсипаха в Беларус – предимно за търговия със свои зеленчуци и плодове. И какво направи Лукашенко тогава? Той издаде нов закон – чужденците могат да продават продуктите си, но да продават само до 18 процента над държавната цена за тези продукти. И всички продажби да са през касов апарат. В същото време мигранта още има и друга задача – да продаде всички продукти за две седмици, докато може законно да пребивава на територията на Беларус.

Тогава хитрите мигранти намериха вратичка. Е, точно както правят навсякъде – „Решихме да сключим брак с граждани на Беларус”. Но за всеки хитър мигрант винаги се намира още по-хитър Лукашенко.

На този порив на мигрантското сърце той каза: „Аз не съм против любовта! Но беларуско гражданство може да се получи само след седем години.“

След въвеждането на този закон желаещите да се женят веднага рязко намаляха. Имайте предвид, че Лукашенко не чака с години, за да бъдат взети важни решения. Законите се въвеждат моментално – още при възникване на проблеми, които изискват бърза реакция.

Ето например друг проблем. Който иска да работи извън Беларус – моля! Полша, Балтика, Русия… Само че доход от хиляда долара в Полша и хиляда долара в Беларус са две различни неща. Тоест, в Беларус, дори ако печелите по-малко, отколкото печелите пари в чужбина, винаги можете да купите доста повече.

В същото време, като прие закона за паразитизма, Лукашенко лиши от тези социални услуги беларусите, които ходят на работа в чужбина. Той им каза следното: „Получавате пари в Русия, плащате данъци там и се наслаждавайте на всички социални придобивки там, а не тук“. Кратко и ясно.

Затова беларусите искат да работят предимно в Беларус. И президентът на Беларус е предвидил много стимули за тях.

На първо място, разбира се, с цел раждане на деца. Колкото се може повече деца. Родихте две деца – ето 25 % отстъпки за вашата ипотека. Родили ли сте три деца? Държавата изплаща 50% от ипотеката. За семейства с четири деца се предоставя безплатно апартамент в Беларус!

Стимулът за раждане на деца в съвременния свят трябва да бъде само такъв. Жилища! И да не го стимулирате с нищо друго.

У нас, например, много обичат да говорят за необходимостта от създаване на добри нива на заплащане, да има социални обекти и магазини, театри и музеи на всяка крачка. Всичко това е елегантно и ухае на пролет. Едва тогава ще почнем да раждаме!

Вземете статистиката. Къде са най-големите заплати? Къде са най-модерните училища, детски градини и театри? Къде са центрове на културен живот с театри и музеи? Мисля, че едва ли някой ще спори, че за Русия това са Москва и Санкт Петербург. И така, какво виждаме? Виждаме, че ако вземем абсолютно всички региони на Русия, с техните села и и по малки градове, то най-ниска е раждаемостта е в два града – в Москва и Санкт Петербург.

Средният коефициент на раждаемост в Русия е спаднал през 2023 г. до 1,41 деца на семейство. В Москва е едва 1,05. И в Санкт Петербург обикновено по-малко от 1.

Вярно е, че това не е някаква отрицателна черта на тези градове – това е даденост на съвременния ни свят. Например исторически минимален коефициент на раждаемост е регистриран в две китайски провинции – Макао и Хонконг – където е най-високото ниво на БВП на глава от населението.

Тоест раждаемостта и благосъстоянието винаги са в обратна връзка.

И не само материалния просперитет, а изкушението от огромен брой предложения, където можете да прекарате забавно времето си и да научите, или видите нещо ново.

Само за да се поддържа населението в една държава, раждаемостта, както се досещате, трябва да е 2,1. А за прираст 2,5. Демографите твърдят:

„Миграцията и демографията са напълно различни неща. И, честно казано, тази апологетика за миграцията не идва само от бизнес лобистите, изгодна е и за корумпираните държавни служители, а от гледна точка на демографията това няма никакъв ефект. Защото тук говорим за подмяна на едно население с друго, а изобщо не за раждаемост“.

Но да се върнем отново към Беларус. В цялата страна са изградени селскостопански градчета. Най-голямо внимание Лукашенко обръща на селското стопанство. В Беларус няма нито един свободен парцел обработваема земя, който да не е засят.

На дошлите в селскостопанско градче се дава двуетажна къща за семейство. Това е, знаете ли, когато има една голяма къща, а от двете страни има веранда за две семейства. Като цяло, нормална градска къща…

Ако младо семейство, дошло в селскостопанското градче, работи пет години, тогава тази вила остава за ползване на семейството. И нито една работа в Беларус не се смята за унизителна, както навсякъде, където хората не искат да стават фермери, чистачи, охранители, или строители.

Да, хитрия Батька, има миниатюрна държава в сравнение с Русия, или Америка, където е много по-лесно да се въведе ред. Русия, разбира се, има велик Китай до себе си, но китайците никога няма да бъдат настроени към руснаците по същия начин, както руснаците към беларусите, които по същество са същите хора като тях.

Би било добре не само Русия, но и залетия от мигранти Запад да приеме много от законите и правилата на Лукашенко. И най-важното е, че всичко трябва да се прави своевременно и възможно най-бързо, а не да се чака следващата огромна човешка, но безпросветна вълна да ги залее…

На снимката: Фермерски къщички в Беларус…

Светослав Атаджанов