18.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

Никой не знаеше защо Путин не уби Пригожин след онзи странен опит за преврат. Е, сега всички знаят. Тази африканска шарада в Нигер беше създадена и готова за употреба. Сега Западът събира безброй ресурси за наземна война срещу освирепелите негри в Централна Африка. Искал е да запали огън, чичо Сам? Хайде да си поиграем с Русия играта Lighter.

Между другото, няма доказателства за участието на Вагнер в това.

RT:

Съобщава се, че един от лидерите на преврата в Нигер, миналата седмица е потърсил помощ от руския военен изпълнител Wagner Group PMC, тъй като наближава крайния срок, хунтата или да върне на власт сваления президент на страната, или да се изправи пред възможна военна намеса от съседни страни.

Твърди се, че генерал Салифу Муди е отправил искането по време на посещение в съседно Мали, където се е срещнал с прдставител на Вагнер, съобщи Асошиейтед прес в събота, цитирайки френския журналист Васим Наср, старши сътрудник в Центъра Суфан.

За срещата беше съобщена за първи път от France 24 и Наср заяни, че е потвърдил в разговори с френски дипломат и трима души, запознати с въпроса в Мали.

„Те се нуждаят от Вагнер, защото те ще бъдат тяхната гаранция за запазване на властта“, каза Наср пред АП, като заяни, че Вагнер обмисля искането.

Нито Вагнер, нито руски правителствени служители са коментирали предполагаемото искане на хунтата за помощ. Кремъл обяви в петък, че всяка намеса в Нигер от сили извън региона е малко вероятно да подобри ситуацията. „Ние продължаваме да се застъпваме за бързо връщане към конституционната нормалност без заплаха за живота на хората“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Лидерът на Вагнер Евгений Пригожин нарече преврата „оправдано въстание на народа срещу западната експлоатация“.

ECOAINT е готов за нахлуване. Поне така казват.

RT:

Въоръжените сили на няколко членове на ECOWAS са се споразумели за план за военна намеса в Нигер и очакват окончателно политическо решение, каза високопоставен служител на блока в петък.

Икономическата общност на западноафриканските държави вече наложи санкции на хунтата в Ниамей заради военния преврат миналата седмица и поиска възстановяването на сваления президент Мохамед Базум до неделя.

Докато Нигерия изпрати дипломати в северната си съседка, нейната столица Абуджа беше домакин на среща за планиране на началниците на щаба на ECOWAS. Отсъстваха Мали, Буркина Фасо, Чад и Гвинея.

„Тук са разработени всички елементи, които ще влязат във всяка възможна намеса, включително необходимите ресурси, как и кога ще разположим силите си“, каза Абдел-Фатау Муса, комисар на ECOWAS по политическите въпроси, мирните преговори. и сигурност.

Тук говорят за мащабна война.

Погледнете в първата карта:

Това е създадена от Запада и свързана с НАТО ционистка окупационна организация в Африка.

Във всеки случай, независимо какво се случва в Западна Африка, Западът се готви да отдели ресурси, за да победи Русия.

Междувременно Русия не се нуждае от победа в Западна Африка.

САЩ ще изглеждат луди, нахлувайки в друга произволна държава, показвайки на света, че това може да се случи на всеки, по всяко време. Епруветката с мнимо отровно вещество на Пауъл повече не се показва в ООН. Те просто направо нахлуват, защото казват, че сте направили нещо против техните ценности. Всички по света са в опасност!

Африканците навсякъде започват да гледат на Русия като на доброжелателен приятел и тези мошеници от типа на ECOWAS ще имат все повече и повече проблеми с поддържането на своите напълно корумпирани правителства. Те

ще имат много сериозни проблеми да обяснят защо нахлуват в Африка, за да наложат тази система от „неоколониален“ тип, която те уж са осъждали от десетилетия.

На втората снимка: Африканските държави, имащи споразумение за военно сътрудничество и помощ с Русия.

Светослав Атаджанов