16.09.2024

“В последните 35 години наблюдаваме един постоянен упадък на политическия живот в България. Неразбираемо защо, виждаме, че година след година нещата стават все по-зле и по-зле. Избирателната активност пада постоянно и дори опозиционните партии губят гласове. Това е против всякаква логика, защото е нормално гласовете на недоволните да отиват при тези, които са срещу статуквото. И тук започват всякакви теории, че ние, българите, сме различни, че си заслужаваме съдбата и други подобни.

За съжаление, мнозина се губят в тези разсъждения, затова ще се опитам да изсветля процеса, който протича в политическия живот в България, за да се види, че всъщност българинът е умен и усеща нещата интуитивно. Смея да твърдя, че до последните избори в Родината ни нямаше действителна опозиция и това е причината за случващото се.

В публичното пространство „Възраждане“ се представяше за крайно опозиционна партия, която се бори срещу статуквото. Те са толкова крайни, че чак плашат европейската власт. Как тогава се получава така, че нещата в България не се променят?

Отговорът дойде от един земеделец от село Брест – Павел Стоименов, който ни разкри истината за „Възраждане“. Според него тази партия не е опозиционна, а е ООД, от което Костадин Костадинов и група хора около него трупат сериозни капитали.

Всичко, написано тук, е по данни на Павел Стоименов и той е готов пред съд и прокуратура да ги потвърди. Случаят, за който алармира, се развива около последните местни избори през октомври 2023 г. в село Брест, където Павел се среща с местния областен координатор на „Възраждане“ Даниел Раденцов, на срещата присъства и Димитър Зарков. Стоименов подкрепя кандидат-кмета на „Възраждане“ – забележете – със средства на ръка (от тази партия не обичат да декларират средствата, които използват) и предлага на Раденцов да си съдействат на изборите за кмет в община Симитли. Представителят на „Възраждане“ ги свързва с Коста Стоянов (кандидат-кмет за Варна от „Възраждане“), като му изпраща номер 0889 200 102 (не знаем дали е на Коста Стоянов, но това е номерът, който е снимал от кореспонденцията Павел Стоименов). Стоянов говори с Костадинов и казва, че Цвета Рангелова ще им се обади. Тя от своя страна казва на местния горски в Симитли – Антон Гогов, да се свърже със земеделеца и той изпраща брат си Николай Стоименов на срещата. Цвета Рангелова идва на срещата, а от другата страна са Николай Стоименов и Славчо Гургулев. Павел Стоименов иска да гарантират в СИК и ОИК, че изборите ще бъдат честни. Понеже вижда, че много увъртат, им е казал, че може да се дадат до 30 000 лева за тази услуга. На срещата Цвета иска предложение и те й написват на телефона 30 000 лева. Тя казва, че другата страна (в случая другият кандидат, на ГЕРБ) дава много повече, и дописва една нула на телефона, като така сумата става 300 000 лева, за да съдействат в СИК-овете и ОИК-а. Тук пратениците на Павел Стоименов се отказват и започва драмата. По време на предизборната кампания плакатите на тяхната партия се късат и на тяхно място се лепят плакати на… ГЕРБ. Само си помислете, човек на „Възраждане“ къса плакати на опоненти и лепи не свои плакати, а такива на ГЕРБ. Човекът от „Възраждане“ се казва Добромир Айков. Цвета Рангелова дава СИК-овете и ОИК-а на хора на ГЕРБ (така твърди Павел Стоименов и казва, че това е лесно проверимо) и въпреки че тя е кандидат-кмет на Благоевград, изпраща мъжа си да е в ОИК-а в Симитли. Накрая в община Симитли печели кметът на ГЕРБ – Апостол Апостолов, а „Възраждане“ на изборите от 9000 гласували имат само 67 гласа (отново според Павел Стоименов).

Това безспорно доказва, че ръководителите на „Възраждане“ използват вярата на хората, за да се облагодетелстват финансово. За всичките години, през които са били в Народното събрание, няма и едно нещо, което да са свършили и то да е подобрило живота на хората. Това е и причината за катастрофалния резултат на местните избори на партията. Ръководството вероятно е продало властта на своите благодетели от ГЕРБ и е получило пари за това. Действие, което ги е направило зависими, защото вземеш ли веднъж пари, ти си вече зависим – срещу теб има компромат. За ГЕРБ да дадат подкуп, е нещо нормално, но за „Възраждане“ вземането на подкуп е убийствено. Веднъж приели, те стават контролируеми. Оттук нататък тяхната роля е да унищожават всяка действителна опозиция, затова е този свиреп щурм срещу партия „Величие“.

 

Пред истинските избиратели на партията, които наистина милеят за Родината, има два пътя: единият е да премахнат ръководството и да назначат достойни хора, вторият е да напуснат партията и да намерят друга, в която да продължат борбата. Изборът е в техните ръце.”

/копирано от “Свободен Глас”/