01.05.2024

lots of euro bills on the table

За дебатите относно приемането на еврото.

Мисля, че хората няма да усетят кой знае какво. НО НЕ ЗАЩОТО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.
Ще се промени всичко, просто няма да е отведнъж, а по малко и постепенно.
Общите приказки като – „Средната класа е унищожена“ и „Губим независимостта си“ са истина, но не се усеща веднага, понеже става постепенно.
Най-лесно се демонстрира с пример.
Kурсът е 1.95583 BGN за 1 BGN. На всяка касова бележка ще излиза цената в Лева и цената в Евро и Министерство на Финансите и Комисията за защита на потребителите щели да следят да няма спекула при курса.

Наверно в големите магазини това няма да е проблям, но всички малки магазини, за облекчаване на сметката ще нагласят цените при 2 лева за 1. евро. Просто няма да им се занимава с тънки сметки и стотинки. Да де ама това ще значи покачване на цената с 2.5%

Друг пример ще бъде в навлизането на чуждите компании в България. Ще кажете няма лошо. Ами има лошо, защото собствениците на малък бизнес, които са българи и харчат тук печалбите, просто ще фалират. Бавно, но ще се случи. Няма как да се преборят с конкуренцията на западните гиганти. А те изнасят печалбите си.
Ако си малък бизнес в Германия, можеш да работиш, защото пазара е голям и цените високи. Ако обаче си малък бизнес в България, няма как да се пребориш с една голяма запада корпорация и мижавия пазар.

Друг пример – в България липсват цели институции, а западните корпорации бързо се учат на нашите номера. Примерно в банковия сектор нямаме Финансов омбудсман и закон за фалита на физическите лица. КЗП също не работи. Предполагам всички перете, но не си купувате Ариел от България а от Гърция. Що така? Нали уж ЕС и всичко ще е едно и също?

Малко по малко интеграцията на България с ЕС ще доведе до промени, за съжаление винаги в лоша посока. От 2007-ма сме в ЕС, а едни павета не можем да наредим като в Германия. Точно тези павета са най-явното обяснение какво ще се промени. На пръв поглед НИЩО, дефакто всичко, за което едновремешните възрожденци са се борили.

Но както казах това не е фатално. България е била и в мноо по-тежка ситуация и пак е оцеляла. Просто в един момент ще трябва да правим същите жертви, за да постигнем това, от което сега се отказваме. Или просто да се нагласим. Да приемем, че България скоро няма да изповядва ценностите, които е изповядвала до момента.

Естествено аз отказвам да приема джендърството за ценност, а то е част от цивилизационния пакет предлаган ни от Запада. Нали не си мислите, че можем да приемем Еврото без да приемем джендър философията? Теоретично може, но на практика няма как да стане. Няма как да сме в НАТО и да не нарежем ракетите си. Нарязахме ги, а нови няма, но явно няма и видим проблем. Засега!

Ако не ви е проблем сътрудници на г-жа Херо Мустафа да
дойдат в училището където учи сина ви на откриването и да ви каже как точно ще се организира това откриване, а когато искате да направите забележка по организацията да ви зявят, че ще стане както те кажат, значи нямаме проблем. ЕТО ТАКИВА НЕЩА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ. Неща, които сега не виждате и не осмисляте, но в един момент ще започнете да се чудите защо цените се вдигат, защо шефа не плаща, защо ви съкращават, защо във Виваком Ви правят на луд, защо банката изнаглява и разбира се, защо паветата са на криво.

Интеграцията с ЕС не е меню от което да си избираш! Искам евро, но не искам джендърство и високи цени. Искам да ходя без виза навсякъде, но не искам виза за САЩ. Искам ниски цени на имотите, но не искам високи такси по наковите кредити. Няма как. Така ще е за известно време. Понед докато не се скапе тази система. А то май си се скапва ежедневно.

На тези който ме намират за скептик или черноглед препоръчвам да учат история. Римската империя не се е разпднала за една нощ. И когато величаете така наречените достижения на Запад-а докато си пиете кафето от Етиопия в китайска чаша мислете какво оставяте след вас

Vassil Kendov