19.05.2024

Една новина от петък вечер показа докъде може да падне днешният чиновник. Високопоставен служител на Гранична полиция бил хванат с подкуп. Голяма работа, ще кажете вие, не знаете ли за корупцията в полицията. Да, но поразяващото тук не е рушвета, а размера му. 2000 лева ! 1000 евро ! С тия пари в Париж не може да подкупиш и портиер. А тук става дума не за портиер, а за висш чиновник в главна дирекция на МВР. Човек, от когото зависят толкова елементи от сигурността на държавата. Щом този се продава за 1000 евро, колко ли е жалък подкупа за дребните риби. И как понасят това честните хора в системата ? Как да се оплачат ? На кого, ако подозират, че всичко нагоре може да е вързано. И защо в Гранична полиция ? Свързано ли е с нелегалната миграция ?

Знаем, че всяка крушка си има опашка. Случаят с подкупния висш служител може да се свърже с бясната съпротива на властта срещу бетонната ограда при първата мигрантска вълна преди 7-8 години. Чак сега става ясно, защо толкова се опъваха на предложенията да се осигури трайна и сигурна защита на границата. Ами правили са си сметката, че всеки преминал нелегално границата може да означава някакъв приход за джоба на корумпираните служители от системата, оттам и за шефовете нагоре. Има мигранти, падат подкупи. Значи защо да ги спираме ? И корупционната зараза прониква.

Когато мигрантите почнаха да прииждат, през 2014 г. управниците решиха, в разрез със здравия разум, да изградят не железобетонна, а проста телена ограда по границата с Турция. Когато първите 34 км бяха построени, стана ясно, че всеки километър струва по милион лева. 1000 лв метъра ! Същият тип съоръжение, но много по-здраво, с две намотки режеща тел, построено от Гърция по границата с Турция излезе два пъти по евтино – по 250 евро метъра. Та тогава, на 17.11.2017 г. аз и Игнат Раденков, прочут строител и безукорно честен родолюбец, написахме писмо до тогавашния премиер Борисов. Игнат доказа с подробни изчисления, че ако вместо телена се построи бетонна ограда, висока 4.5 м с 50 см. телена надстройка, вкопана 60 см в земята, тя, заедно с пътя покрай нея, ще струва половин милион лева километъра или 500 лв метъра. На-по-ло-ви-на. Потвърдихме, че само такова съоръжение може да ни предпази от прииждащите тълпи.

Че като почна един вой, едни отрицания, едни вопли. Към комунизма ли ще се връщаме, светът трябвало да се обединява, не да се разединява, какви са тия бетонни огради, да не посягаме на отношенията с Турция, щяла да се обиди и ред подобни дивотии. Как, нови берлински стени, никога няма да го допусна, гърчеше се Плевнелиев, тогава президент. Едно друго тогавашно светило – Валери Симеонов, беше вицепремиер при Борисов, се захвана да спира цунами с бодлива тел. И докато се опъваше двуредовата, донякъде сигурна ограда, Румяна Бъчварова – особено доверен човек на Борисов и министър на вътрешните работи – се обадила и настояла оградата да бъде едноредова, твърди Симеонов. Какво значи това – ами да е по-лесно преодолима, какво ! Построиха я, знаете колко е ефикасна, Елена Йончева и посвети цял филм, мигрантите сигурно се подиграват, като я прерязват или прескачат, а каналджиите и покровителите им забогатяват. Значи някой има сметка мигрантите да могат да нахлуват.

Границата не е обезпечена, оградата се къса всеки ден, каза в четвъртък вътрешният министър Демерджиев. От това по-ясно признание за пропускателната способност на съоръжението трудно може да се даде. А ако имаше 4.5 метра висока бетонна стена по цялата граница с Турция мигрантският натиск щеше да е незначителен. Щяхме да похарчим не два, а три пъти по-малко пари, защото досега разходите по охраната и по кърпежа на съоръжението се изчисляват на 100-ина милиона лева. Освен това нямаше да издържаме толкова мигранти, щяхме да опазваме много по-добре външната граница на ЕС, полицаят Петър Бъчваров щеше да е жив и двамата полицаи в Бургас нямаше да бъдат премазани. Ако имахме сериозно защитно съоръжение, нямаше да има мигрантски наплив и каналджиите и покровителите им нямаше да печелят от него. За всеки преминал мигранти, както се разбира от филма на Йончева, се плаща по 300-500-800 долара подкуп. Ето ви най-логичното обяснение защо съоръжението по границата с Турция е толкова бутафорно – ами така то носи постоянно пари. Значи не само тези може би 100, може би доста повече милиона са откраднали нашите хуманисти при изграждането на граничната ограда, но те са си осигурили с пропускливостта ѝ и един постоянен приход от средно 500 евро на преминал мигрант. Добър бизнес, а ?

Така че искат ли да прекратят корумпирането на държавни служители, искат ли да спасят България от напастта, властите имат едно решение. То е спешното издигане на бетонна или метална стена, като по границите на Израел с Палестина, на САЩ с Мексико или на Турция с Ирак и Сирия. Така ще защитим пълноценно държавната си граница и ще премахнем съблазните за податливите към корупция служители.

Що се отнася до убийството на полицая Петър Бъчваров, то прилича повече на умишлена провокация с неясна засега цел и неизвестни подстрекатели, а не на несъзнателна реакция на случайно оказали се там турски лумпени. Много са въпросителните, които пораждат първите съобщения на турските власти за убийците. Има нещо дълбоко обезпокоително в тази драма. Надяваме се случаят да не бъде потулен, а да бъде подробно проучен, за да се разкрият евентуалните скрити картинки зад него.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 14 ноември 2022 г. по Евроком ).

Васил Василев