19.05.2024

Оневиняването на соросоидката започна ударно вчера в мисирските телевизии. „Тя се извинявала“! „Тя била внучка на опълченец“! Тя щяла да дари средства за ремонт на мемориала“! „Тя искала да обърне внимание на обществеността върху окаяното състояние на паметника“!

Разобличих този фалш в кратък текст, публикуван вчера в „Свободно слово“. Подбудите на соросоида Р.Колева да клекне върху костницата в прозрачно боди и в гнусна поза, разбира се, са съвсем други. Те се състоят в съзнателно кощунствено посегателство над българската историческа памет. Чичко Сорос не би финансирал „културен проект“ в полза на България. А само в нейна вреда.

Но, българи, чухте ли и осъзнахте ли казаното вчера от прокурора от Районна прокуратура в Пловдив, натоварен да се занимае със случая Рут? Изявлението му звучеше обидно за българската общественост – в частност за гражданството на Перущица – и вече иманентнтно съдържаше в себе си оправдателно отношение към извършителката.

Този пловдивски прокурор, както разбрах, се казва Чавдар Грошев. Знаменателно именце! Преди си имахме Левчев, а сега – Грошев. Галопираща инфлация.

Та г-н Грошев заяви следното – цитат:

“ (…) Идеята е да преценим дали има възмутени граждани, от какво точно са възмутени, какъв е този паметник, към настоящия момент поддържа ли се, какъв е достъпа до него“. (!).

Мнозина мои познати, които знаят, че следя случая, ми се обадиха след това изявление снощи и изразиха огорчението си от подобна постановка. Огорчение, което напълно споделям. И затова питам:

Г-н Грошев, не сте ли забелязали като магистрат и гражданин огромното възмущение на българските граждани от цялата страна, клеймящо кощунствения акт на Рут Колева? То е безапелационно изразено както в социалните мрежи и електронните сайтове, така и в печатните издания. Как може да поставяте въпроса „дали има възмутени граждани“? Има, разбира се – почти цяла България е възмутена и ваша милост отлично знае това. Прокуратурата трябваше да се самосезира, а не да чака взривната вълна от гражданско възмущение и закъснелия сигнал на Община Перущица в лицето на кметицата Вълканова, която също носи вина за случая и щеше да го потули, ако той не бе добил такава публичност. Значи вие от прокуратурата дори не бяхте чули за това злодеяние? Какво правихте досега?

Грозно звучи и изразът ви: „от какво точно са възмутени“ ( ще изследвате от какво са възмутени въпросните граждани ). Ами от светотатствения акт на Рут Колева, г-н Грошев, от какво друго? Не се ли разбира от самия сигнал на Община Перущица и от изказванията на хиляди българи в социалните мрежи и в директните интервюта? Така зададеният от ваша милост въпрос означава едно – че самият вие не виждате никаква причина за възмущение.

Най-потресаващ е въпросът ви – „какъв е този паметник?“. Значи вие нямате представа какъв е паметникът? Тепърва ще установявате предназначението му? И това са думи на български прокурор? Ужасена съм от вас. Изявлението ви говори колко малко означава историческата памет за някои от днешните български магистрати, как те игнорират потъпкването й и минимизират кощунството с българските светини! Един културен българин никога не би се изразил по подобен начин. Вие разкривате културното равнище на днешната българска съдебна система.

Накрая загатвате за плачевното състояние на мемориала и за пълната безстопанственост, на която той е жертва. Но този факт не може да оневини извършеното от Рут Колева. Този факт трябва да бъде използван от вас, за да обвините не само Рут, а и перущенските общинари, както и „министерството на културата“ – след Наско поставям винаги това „министерство“ в кавички. Разбрахте ли ме – не оправдание на един, а категорично подвеждане под отговорност на всички виновници.

В самия сигнал до прокуратурата, подаден от общинарите в Перущица – за „хулиганство“ – се съдържа бягството им от отговорност и омаловажаване на деянието на Рут. Тя трябва да бъде съдена за светотатство, а не за хулиганство. Хулиган е тоя, който те е блъснал на улицата, а Рут съзнателно (в това няма съмнение ) е осквернила паметника на три поколения перущенци, дали живота си за България.

Но защо ли се мъча да ви обяснявам всичко това, г-н Грошев? Безсмислено е! В опустошеното ни Отечество вилнее кривдата, пазена и обгрижвана от съдебната ни система.

Вие, уважаеми читатели, сещате ли се за поне един случай, в който някой безсрамен отцеругател-соросоид, храчещ в лицето на България, е бил осъден?

Милена Върбанова