06.05.2024

Григор Лилов

Земетресението в Япония:

ПОЧТИ ВСИЧКИ АЕЦ СА НАРЕД, ПРОБЛЕМИ И РИСК В ДВЕ ЦЕНТРАЛИ

Има големи радиоактивни течове в реакторите на най-голямата в света АЕЦ (виж и допълнението към поста, което добавих 3 часа по-късно).

Силно радиоактивна вода от горивните басейни на реактори № 7 и № 2 в най-голямата АЕЦ в света – Kashiwazaki-Kariwa (давам снимка) в префектура Ниигата се е разляла поради земетресението, призна Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc.

Не са потвърдени щети или изтичане от сградите, твърди компанията.

Според TEPCO (оператора на централите), се проверяват горивните басейни на всички реактори от № 1 до № 7 и състоянието им.

Около 18:45 ч. тамошно време е установено, че вода, съдържаща много силно радиоактивни материали, е била излята от горивните пространства на реакторите, макар и в хм, незначителни количества. Неофициално се твърди за около 10 литра от реактор № 2 и около 4 литра от реактор № 7.

Числата изглеждат ниски, но ако има такъв теч дори в минимални количества, събитието е достатъчно тревожещо. Със сигурност в района на теча има опасно, високо равнище на радиация.

Данни за нея не се съобщават въобще и дори не се говори за такъв факт. Информацията за този, хм , да го нарека засега неутрално „инцидент”, практически не се намират в почти никакви медии или са изтрити от онези, които го съобщиха.

Централата е на около 130 км по права линия от епицентъра. След случаят с АЕЦ Фукушима тя беше затворена и се изгради дига, която да спре и 15-метрови вълни. Съвсем наскоро – миналата седмица, беше дадено разрешение да започне работа.

В АЕЦ Shika в Ишикава, най-близката атомна електроцентрала до епицентъра – почти в него, избухна пожар от запалили се трансформатори, Двата й реактора са процес на спиране още преди трусовете заради редовни проверки.

Освен компаниите проверка прави и Японската агенция за ядрено регулиране.

Главният секретар на кабинета на Япония Йошимаса Хаяши на извънредна пресконференция отбеляза този пожар, като добави, че е бил потушен и не е имало въздействие върху атомната електроцентрала (ново изявление след по-ранното му изявление, че не са открити никакви щети във всички АЕЦ.)

Моята информация е по-различна от официалната – било е засегнато и управлението на блоковете.

Евакуираните от този най-силно засегнат район 96 000 души бяха призовани от властите да не се завръщат в домовете си „поради опасността от нов силен трус и съответно цунами”. ЖП движение в префектура Ишикава е спряно изцяло за неопределено време, автомобилното е проблемно заради напуканите пътища и шосета.

В най-пострадалия град Wajima, има буквално откъснали се от основите си и полегнали на едната си страна железобетонни сгради (давам снимка). Пораженията от трусове и пожари са тежки. В района се изпращат военни части.

Научните центрове по света са единодушни за силата на земетресението – 7.6 по Рихтер, но съобщават различни данни за дълбочината му – от 12 до 20 км. (бел.: колкото е по-плитко, толкова е по-разрушително в епицентъра) По японската скала от 7 степени то е било от най-високата.

Тази скала измерва последиците на повърхността на земята (както скалата на Меркали или тази на Шпонхойер-Карник)

Досега официалните данни са за 6 загинал и десетки ранени.

Моя бележка: достъп до каквато и да е по-точна информация за състоянието на двете атомни централи липсва. От това, което неофициално знам, има поражения по првите контури, свръзките на реакторите и автоматизацията на системите за управление.

Най-вероятно дълго време централите ще са извън строя.

ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ПОСТА

РИСК ОТ ЯДРЕНА АВАРИЯ

Разливане и теч на радиоактивна вода освен реактори № 2 и № 7, които посочих в поста, е констатирано и при реактори № 3 и № 6. Проблемът е в първите им контури.

Инспекцията на блокове 1 до 7 откри само за няколко часа следното количество преливаща вода: Приблизително:

  • 10 литра от блок 2;
  •  0,46 литра от блок 3;
  • 600 литра от блок 6;
  • 600 литра от блок 1;
  • 4 литра от блок 7

Дори 1 литър протичаща силно радиоактивна вода е сериозна авария.

Не само заради високата и смъртоносна радиация, която носи, но и защото при такива условия откриването и дефектоскопията на получили се пукнатини в тръбите, (а не дай си боже, и в корпуса на реакторите), е рискова и нелека задача.

По 600 литра на един реактор ми звучат много тревожно, понеже не се сочи за колко време е този дебит.

Това означава, че пробивът е много сериозен и всеки момент може да се стигне до цялостно разкъсване на някоя тръба с всички последици от това.

Питате какви могат да са последиците ли?

Такива аварии са предвидени в проекта и съответно има механизми за неутрализирането им. Но проблемът зависи от мащаба му, от количеството на резервите на борно-водна смес и десетки и дисетки др. фактори.

Така че има риск реакторите да останат без охлаждане. Без охлаждане неизбежно следва нещо като Чернобил или Фукушима.

  • При такова развитие на ситуацията има и втори проблем. В тази АЕЦ басейните с вече отработеното и негодно за добив на енергия ядрено гориво заради икономия на земя са поставени в подпокривните пространства на реакторните блокове. При Фукушима американските инженери от Уестингхауз категорично са отказали да правят проекта така, с което беше предотвратена драма, по-голяма и от Чернобилската.
  • В тези уранови пръти от касетите, които се охлаждат, преди да се погребат, има десетки тонове радиактивни елементи и съединения, вкл. и изключително опасния плутоний (около 1% от съдържанието им с изотопи смес от изотопи Pu 238, 238 и 240., получен в резултат на ядрените реакции. (само 27-милионни части от грама са достатъчно, за да предизвикат рак на белите дробове, малко по-голямо количество – бърза смърт.)
  • При спиране на охлаждането се стига до експлозия на водород. И съответно това се изхвърля разпрашено във въздуха и въздушните течения го разнасят

Въз основа на информацията, която събрах, ситуацията е проектна – т.е. сред предвидените като възможност в конструкцията на реакторите и следователно трябва се владее.

Григор Лилов