27.04.2024

За пореден път – във връзка с опустошителното земетресение в Турция и Сирия – по телевизорите се „изказват“ цяла кохорта сеизмолози и сеизмомоложчици, твърдящи в един глас, че земетресенията са природни явления, които не могат да бъдат предвидени от „науката“. Това е странно, тъй като всяко явление е обусловено от някакви причини и предизвиква от своя страна съответни резултати. Изказванията на днешните сеизмолози противоречат на вселенския закон за причинно-следствената връзка. Напълно им вярвам, че със знанията, преподавани им в университетите, те не са състояние да разкрият тази връзка. Но това не означава, че такава връзка не съществува и че в световната история няма удивителни хора, които са проникнали в тайната й. Уви, те са платили за своето откритие с живота си!

Един такъв уникален учен е италианецът Рафаеле Бенданди, роден във Фаенца, недалеч от Болоня, в областта Емилия-Романя, през 1893 г. и умрял при мистериозни обстоятелства пак в родния си град на 3 ноември 1979 г. Произхождащ от бедно семейство, Бенданди е гениален самоук геодезист, астроном и сеизмолог. Потресен от колосалното по своите мащаби и жертви, земетресение в Месина през 1908 г., при което загиват около 150 хиляди души , Рафаеле Бенданди си поставя за цел да проучи в детайли причините, които предизвикват тези бедствия и точната дата, на която те ще се случат.

За първи път чух да се говори за този изключителен учен и хуманист, чието желание е било да спести гибелта на много човешки животи, в посветено нему предаване по един от италианските тв канали, които следях по време на дългото ми пребиваване в швейцарския италофонски кантон Тичино. Дотогава името на Рафаеле Бенданди ми беше напълно неизвестно, както предполагам, че е неизвестно и на българските сеизмолози. Бенданди е определял датите на земетресенията по движението на небесните тела – с точност до плюс минус два дни. Ето какво установява той, според италианските средства за масова информация:

„Още през 1917 г. двадесет и четири годишният самоук гений формулира теорията, че земната кора, също както водата е привличана и се влияе от земния спътник – Луната. Малко по-късно той установява зависимостта на напрежението в земните недра от активността на Слънцето“.

„През 1928 г. Бенданди предполага – на базата на своите изследвания върху сеизмичната активност – съществуването на четири неизвестни планети отвъд Нептун, на които дава имената Рекс, Дукс, Рома и Италия. Но досега никога не са предоставени астрономически доказателства за реалното съществуване на такива хипотетични планети.

През 1959 г. Бенданди твърди, че е открил нова планета в Слънчевата система, намираща се между Меркурий и Слънцето, на която дава името на своя роден град – Фаенца. Подобни хипотези са формулирани столетие преди това от математика-астроном Юрбен Льо Верие: на хипотетичната планета тогава е дадено името Вулкан. И в този случай твърдението на Бенданди не е подкрепено от ( по-сетнешно ) научно доказателство.“

Рафаеле Бенданди успява с голяма точност да предскаже няколко земетресения. Още през 1927 г. научните му заслуги за спасение на италианските граждани и на човечеството от земетръсните катаклизми, са оценени високо от Дуче – Бенито Мусолини, който го прави Кавалер на Ордена на Италианската Корона.

По-късно фашисткият режим се отдръпва от Бенданди и ученият изпада в немилост. Продължава обаче неуморно да работи и публикува заключенията си в американски издания.

Но очевидно изключителните постижения на Бенданди не се харесват на всички. На 3 ноември 1979 г. той е намерен убит в своя дом във Фаенца. Огромният масив от негови записки, бележници и изчисления – тайнствено изчезва.

Кой убива Бенданди?

Явно тези сили, които желаят да използват откритията на бележития учен и човеколюбец – за зло на човешкия род. Тези сили, които ликуват, когато хиляди и десетки хиляди животи на невинни хора са покосени от земетресенията – може би най-страховитите природни катаклизми. А само „природни“ ли са те в днешната епоха?

Милена Върбанова