19.04.2024

ГЕРБ, ДПС, ИТН имат общо 116 мандата в парламента.

Министерският съвет се избира с повече от половината гласове на ПРИСЪСТВАЩИТЕ народни представители.

Т.е. не е проблем избирането на кабинета на Мария Габриел като правителство на „малцинството”. Достатъчно е „златно отсъствие” на депутати – общо 9 души. Ако приемем, че ПП присъства изцяло и при гласуването се въздържи или е против, другите две партии – БСП и „Възраждане” могат да създадат тези липсващи депутати. Двете групи заедно имат 50 души депутати.

Следователно ще имаме правителство, съставено от три партии – ГЕРБ, ДПС, ИТН и негласно подкрепено от още една или няколко партии чрез отсъствие на някои техни депутати.

Този кабинет може спокойно да работи чрез „златното отсъствие”, без да се притеснява от формално недостатъчната на първи поглед подкрепа в парламента. Това е така, понеже решенията се приемат с мнозинство от присъстващите депутати.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Затова, за да се разбере действителната конфигурация на властта, трябва да се гледат не само гласуванията на депутатите от различните партии, но и най-важното в случая – техните отсъствия.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

В резюме: такъв кабинет, ако заработи, ще е скрито ОФ – Отечествен фронт, познат ни от тоталитарните комунистически времена. Разликата е, че тогава той беше под господството на БКП, а сега ще е доминиран от ключа му – ДПС и Задкулисието чрез отсъстващите народни представители. Втората разлика е, че тогава беше инструмент на популизма, а сега ще е средство за власт – явна и тайна над управлението на държавата.

С две думи: Бойко Борисов като дърпащ публично конците на управлението сега си размени мястото си с Доган и Карадайъ като доскоро недърпащи ги публично.

–––––––––––––––––––––––––––––

Аз считам и двата коктейла – доскорошния и бъдещия като тежко пиянство на политиците и олигархията у нас. А обществото у нас ли ? – Като го напият с уиски и изтрезнее, после го напиват с ракия, а когато изтрезнее и от нея – валимат го например с мастика.

Проблемът на тази конфигурация на властта е само един-единствен: ситуацията в Европа и света се промени и разни политически пинизи и шмекерии вече се гледат с недобро око от нашите съюзници в ЕС и НАТО.

Григор Лилов