27.04.2024

Тонове злато и сребро добива канадската фирма, плаща вместо на държавата, за лъскане на имиджа

Общините до мините на „Дънди Прешъс“ обезлюдяват, показва проверка в данните на Националния статистически институт. Въпреки мащабната кампания на канадската фирма, че облагородява районите, в които копае злато за милиарди. Канадската компания има само две находища по света и те са в България. Едното е до Челопеч, а другото е на 3 километра от Крумовград. Докато хората от двете общини намаляват, „Дънди“ прави огромни инвестиции в медийно влияние и особено във фейсбук групи, които имат за цел да покажат грижата им за хората и за природата.

„Филтър“ се свърза с жители на Крумовград и околните села, за да провери как живеят. Находището „Ада тепе“ до града е открито, за разлика от това до Челопеч, което е под земята. Според тях пораженията над природата и особено ландшафтът в района стават все по-големи, а институциите не контролират работата там. Те се оплакват от периодични взривове, които разтърсват околните села редовно. Чрез взривовете „Дънди“ отваря нови възможности да копае злато от земята.

Само през март в открития рудник на „Дънди“ до Крумовград е имало 9 дни с взривове, съобщава в. „Филтър“. По закон компанията е длъжна да предупреждава със съобщение до общината, но малцина от жителите са обърнали внимание. Повечето научават кога ще се тресе земята от уста на уста. От 2 до 30 март взривовете са били всеки вторник и четвъртък от 14 до 16 ч. За целта се наема външна фирма. По документи опасната зона е в радиус от 450 метра, но взривовете се чуват на десетки километри от находището. Съпроводени са със силни звукови сигнали като на война. Преди март напрегнат за местните жители е бил и декември. Тогава „Дънди“ са взривявали земята до Крумовград 8 пъти.

„Дънди Прешъс“ разработва находището „Ада тепе“ до родопския град от 2014 година насам. Въпреки че се рекламират за мащабен инвеститор и крупен работодател, цифрите на статистиката за демографията в района са показателни за влиянието им върху местното население. Според официалните данни в община Крумовград живеят 16 909 жители. През 2015 година например са били 18 307. Това са хората, които живеят постоянно в общината. Намалението, откакто „Дънди“ копае злато в общината, е с 1398 души. Точно толкова са служителите на канадската компания, с която парадират в официалните си съобщения. Освен намалението на постоянно живеещите в Крумовград и селата около него показателна е и разликата между хората с постоянен адрес и тези, които наистина го обитават, или т.нар. настоящ. Първата цифра е 45 000, а втората е 16 909. Това означава, че над 28 000 души живеят и работят в чужбина, в София или в други големи градове, но не и в общината, където „Дънди“ взривява земята и копае злато.

Канадците копаят там от 2014 година, а в Челопеч са от 2004.

Населението там за това време е намаляло незначително, но според местните това е заради близостта му до София, а не заради мащабната дейност в рудниците на „Дънди“.

Пораженията върху демографията и природата „Дънди“ се опитва да компенсира с милиони, които инвестира в медийния си образ в социалните мрежи, както и в дарения за засегнатите населени места.

Така например през март, когато в рудник „Ада тепе“ са извършени 9 взрива, „Дънди Прешъс“ обявява, че е дарила 3,28 милиона лева за общината само за една година. Огромната сума е без прецедент, или поне сред тези, обявявани публично. Много фирми даряват средства за различни каузи, но „Дънди“ го прави само за община Крумовград. Според местните така изкупва греховете си към тях и природата им. Освен това дарителската кампания е съпроводена с фанфари, включително от официални лица, което е нетипично за много други компании. Те предпочитат благотворителността им да остане в тайна.

 Най-големите дарения за чистене на имиджОбщината в Крумовград получава милиони от канадските златокопачи, за да не мрънкат жителите на града

Неслучайно 500 хиляди лева са дадени на местната болница в Крумовград, въпреки че копачите на злато тръбят за безопасните технологии в добива и производството. С парите се спасява лечебницата и се осигуряват пари за заплати на лекарите, за да не бягат от Крумовград.