03.05.2024

Знаете ли защо все по-често ще чувате, че няма нужда да се учат класиците?! Защото те пречат на съвременните бездарници да лъжат читателя, че чете нещо свястно. Класиците отдавна са разнищили и то талантливо, трогателно и в дълбочина големите проблеми на човечеството.

На техния фон днешните логорейници са сиви и скучни като тротоар. Автори еднодневки. Ако не сте чели класиците, няма да научите нищо за красотата на езика, за дълбочината му. Няма да се замислите защо днес той е по-беден и празен откъм сложни понятия. Ако не сте чели класиците, няма да знаете колко мерзък и колко велик може да бъде човекът. Ще се прозявате на скучните прояви и диалози на съвременния скопен духовно и политкоректен паразит консуматор.

Да заявите, че децата ви не разберат езика на класиците, означава признание за деградация. За вашата собствено и тази на гена ви. А от това трябва да се тревожите силно, защото оставяте нефелно поколение, което няма да може да извоюва собственото си съществуване, камо ли на това на внуците ви.

Росица Бакалова