16.09.2024

Страхил Ангелов

Радев бил предизвикал конституционна криза и сега не било ясно какво точно щяло да се случи! Айде бе? Кое не ви е ясно, сервитьори?
Всичко е много просто и елементарно! Нека още утре или вдругиден Народното събрание да се събере и да избере омбудсман на Републиката и негов заместник и то не тези, които ще предложат дуото Борисов-Пеевски. Елементарно, нали?
И без друго в плутократичната авторитарна система, която е наложена у нас от неоколониалния модел, фигурата и дейността на обществения защитник имат бутафорен характер и респективно не би трябвало да представляват особен интерес за народните избранници. Институтът Омбудсман е просто част от фасадната демокрация и доколкото е призван да защитава гражданите е последна дупка на кавала. С две думи, за разлика от регулатори, съдебни съвети, БНБ и други, чрез които олигархията ръководи икономическия и финансов живот в страната, от въпросният обществен защитник никой няма никаква далавера и следователно би трябвало да е лесно да се избере някой.

Сега е момента уважаемите Народни представители да покажат кой кой е, останал ли е някой с гръбнак, или всички са КУПЕНИ? И да не ми обясняват, че този парламент бил изчерпан и нямал политически потенциал да избере един омбудсман, все още не всички ядем доматите с колците. Това „изчерпване“ датира от години и се отнася до много състави на българското Народно събрание и най-вероятно ще важи с пълна сила и за следващото, което ще бъде съставено.

Страхил Ангелов