16.09.2024

“Негодните” 100 БТР на по 50 години, които заминаха за Киев от складовете на МВР, се оказаха отлични единици бойна техника, която в момента разнася украински мобилни бойни групи на първа линия при инвазията в Курск. Помните ли как депутатите от Сглобката се кълняха, че даряваме старо желязо за скрап на украинците, а не годна военна техника? Оказа се, че украинците знаят какво им трябва и са били насочени да си търсят от нас точно тези качествени БТР, пригодени за особено мобилни военни действия, каквито да тези в Курск. Планът за тази атака е отлежавал повече от година преди да се осъществи.

Българските БТР-и, дарени от Сглобката на Украйна, се оказаха на първа линия на бойното поле в Курск. Дарението бе обещано миналото лято, но едва през март замина с влакови композиции за ремонтните цехове преди фронта.

Нашите БТР 60 ПБ с модул БМ-7 «Парус» от БТР БТР-4Е се виждат от снимките на чуждите журналисти, които отразяват инвазията на руска територия.
Такава машина със страничен люк и кевларени бронеплочи в добавка се оказаха брутално подходящи за операция с бързи мобилни екипи във вражеска територия.

БТР-те на половин век се държат по-добре от останалите западни машини, които руснаците пленяват по бойните поля в Курск.
Преди атаката БТР са претърпели 3 месечен ремонт и модернизация. Те пристигнаха в Украйна в средата на март. След модернизацията от 100 машини са останали над 70 в перфектно качество и именно с тях украинските батальони нападнаха Русия.
Затова Зеленски е дойде в София преди година, защото още тогава операцията в Курск е готвена като продължение на неуспешнатя контраофанзива от пролетта и лятото на 2023 година. За качеството на българските машини говори факта, че те са сред най-трудните за пленяване от руснаците и американците явно добре са си направили сметката като са насочили украинците към тях.

Руснаците вече показаха пленена бойна техника от западни държави при инвазията в Курск.

Както се вижда, другата украинска бойно – транспортна техника сдава багажа на бойното поле в Курск, но не и българските БТР-и.

bnews.bg