10.05.2024

ИМА ЛИ ДЕСИ АТАНАСОВА ЯЙЦА, ИЛИ…ДА?

Католическата църква има доста събития в историята си, които получават противоречива оценка във времето. В средата на IХ в. обаче се случва нещо, което е ръзтърсило самите устои на християнството с център Рим. На трона на Св. Петър сяда жена на име Йоана. По-късно използват за нея титлата „папеса“. И протестантите, и католиците, в онези времена се питат – възможно ли е една жена наистина да заблуди мъжете по начина, по който евентуално го е сторила Йоана? При тогавашното тежко облекло и със съответната мъжка прическа сигурно е било лесно. А само ако знаеха какви чудеса ще постига днешната медицина, то щяха да замлъкнат завинаги. И ако начинът, по който католическите водачи смятаха да предотвратят случването на нова папеса е такъв, какъвто се твърди дори и в съвременните източници, то нещата наистина придобиват странно и дори комично развитие. А за някои – срамно…

Sedia stercoraria – в превод „стол за изхождане“ – е с двойно предназначение, освен първоначалното свързано с името му и служи като Тест за мъжественост. На седалката с дупка сяда всеки новоизбран папа. С щателно опипване той бива проверен от упълномощено длъжностно лице, дали има тестиси. След което проверяващият изрича тържествено, но комично звучащата днес фраза – Testiculos habet et bene pendentes! (в превод „Тестиси има и те висят добре!“). Твърди се, че креслото се използва при всички папски коронации от IХ-ти век насам.

Преди дни, в потайна следнощна доба подобен тест се състоя от конклава на Висшия съдебен съвет, заключен там до правилното гласуване на решението си. Той го проведе за двама нови членове на Конституционния съд. Докато за първия, теста бе формален и утвърдаващата фраза бе произнесена с равен и безизразен тон, то за следвашия интереса бе безпрецедентен. Кандидата Деси Атанасова, величаво спокойна, запретна тежката си тога и седна като на трон върху древния тестващ уред. Упълномощения кардинал, пардон магистрат с треперищи ръце бръкна под тогата и невярващо, почти изквича сакралната фраза – „Testiculos habet et bene pendentes”. Целия конклав се втурна и се изреди с треперещи ръце лично да се убеди, след което дружно възгласи находката си – Testiculos habet et bene pendentes!!!.

Всички те бяха напълно прави. Под тогата на Деси, тежко се клатеха косматите яйца на див балкански мустанг, познат с това, че търчи и осеменява с 200, де когото срещне.

Събитието бе ознаменувано с кадене на бял тамян и от комина на магистратската „сикстинска капела” благовейно се заизвива бял демократичен дим. Навън, цялата правоверна властова тълпа с възторжен вик приветства възкачването и.

Днес се очаква утвърждаването с була „In nomine Domini”

Светослав Атаджанов