02.05.2024

Несебър е един от най-посещаваните ни туристически градове в страната.

Красива дестинация съчетаваща старинен и съвременен стил.

Бюджета на общината, която включва в себе си над 14 селища е приблизително 70 -80 милиона годишни приходи, което го прави една от най-богатите общини в България.

За жалост в този красив град, се забелязва сериозна концентрация на корупционни практики и далавераджийски схеми по линия на административно управление.

Кое навежда на тази мисъл?

Първо, Несебър, в който целогодишно живеят хиляди жители и с всяка година желаещите да закупят жилища там се увеличават драстично, няма родилен дом, няма болница, спешен медицински център, няма спортна зала. Има две линейки, които обслужват 14 селища.

Спортна зала в действителност е открита, но все едно няма, защото липсва акт 16 и фактически не може да се използва. Няма постъпки от страна на общината за получаване на такъв.

Сагата с нейното строителство продължава с десетилетие и в крайна сметка завършва с един безумно оскъпен обект, който носи името Арена Несебър, но прилича повече на склад за зеленчуци.

Местните разказват, че идеята се ражда през 2013-1014 година. Преди това е имало спортна зала на стадиона в Несебър, но е съборена. На гражданите се показват футуристични картинки на предстоящия проект, хвърлят се милион и едно обещание, че залата ще бъде много по-голяма, красива, модерна от предходната. Архитектурата й ще отговаря на най-съвременните модерни строителни дизайни. Дори е пусната и обществена поръчка за обекта, който е трябвало първоначално да бъде вдигнат зад Мелницата в Несебър, където в момвнта се намира общинския паркинг.

Естествено, нищои от казаното не се случва и местата се сменят още десетки пъти. Накрая общинската администрация на Николай Димитров се спира върху едно футболно игрище на местна детска футболна школа.

От тук нататък започва голямата сага.

Кметът Николай Димитров преди изборите 2015 година хвърля високопарни, но фантасмагорични обещания. Несебър ще разполага със зала, чиито места ще са повече от 7000, свръх модерен дизайн, няколко нива и подземен паркинг.

Реално проекта обявен от Димитров е толкова помпозен, че запознати инженери твърдят, че за България е абсурден и градоначалникът чисто и просто е залитхал с предизборното изхвърляне и лъжи. Нищо разбира се от обещаното не се случва на практика, но за това пък през 2018 година е обявена нова обществена поръчка. Стартът на изграждане е даден през 2019 година. Поръчката към фирма Бург -Строй е на стойност 1 милион и 900 000 лева. За тези пари е излят един 50 сантиметров фундамент, който струва авансово на данъкоплатеца 300 000 лева.

След това работата зацикля и спира. Поръчката е прекратена. От общината кратко съобщават, че договорът между нея и фирмата изпълнител е прекратен по взаимно съгласие.

Не става ясно обаче, защо за две години се е излял само един фундамент и къде са потънали тези 300 000 лева авансово. Така и общината не си потърсва парите от фирмата изпълнител.

Кметът Николай Димитров категорично отказва да говори пред медиите по въпроса, но за сметка на това пък секретарката Дочка Маринова спретва бърз отговор на запитване по имейл. В него се казва:

„Първият път проекта е прекратен, защото фирмата изпълнител поиска увеличение на парите за изграждане. Общината отказва и фирмата поиска прекратяване на договора“.

Тук възниква и логичния въпрос: Фирмата искала, общината не е съгласна, как тогава по взаимно съгласие се прекратява договор по който са приведени 300 000 лева с лека ръка? Няма ли в този предварителен договор клаузи за неустойки?

За 2 години застой на проекта на ниво бетонна плоча, общинската служителка пише:

„Причини -извънредното положение с КОВИД пандемията и финансовата криза“.

Малко след това обаче 2021 година се обявява втора обществена поръчка, с тази разлика, че цената се е повишила до 2 милиона и 630 000 лева. Явяват се доста фирми, но печели отново Бург-строй. Договор обаче не е подписан и тя отново е прекратена.

Интересен факт е, че този път в проекта е заложено, че ще се извършват довършителни работи. Какви не е ясно и къде, при положение, че няма вдигнато съоръжение, а просто една бетонова плоча.

Прави и впечатление в случаите, че масово обществени поръчки в община Несебър се печелят от едни и същи фирми. Друг фрапиращ момент е, че всички обществени поръчки се спират внезапно, в момента, когато фирмата спечели проекта.

Сред гражданите в града започва да се говори усилено, че някой има интерес проекта за спортна зала да не тръгва, докато цената му не удари 3 милиона и нагоре.

През 2022 година е обявен нов проект. Той е вписан, като остатъчни монтажни дейности по „новоизградената зала“. Сумата е 2 милиона и 400 хиляди лева, в последстие удря 2 милиона и 803 хиляди лева. Оскъпена умишлено.

По груби сметки за един килограм желязо общината е платила 9 лева, при цена 4.80 лева фиксирана за момента. Панел на стойнот 65 лева, е закупуван от общинската администрация на цена от 117 лева, а 8000 болтчета излизат по груби сметки 50 000 лева.

Кой е строил и какви са тези космически цени?

Разбира се, пак Бург -Строй, която печели няколко пъти една поръчка и по неизвестни причини не я изпълнява.

От самата фирма са наели подизпълнители, други две фирми, но твърдят, че те работят по проекта. От Общината обаче уверяват, че те не са давали разрешение за подизпълнителска дейност.

Кой лъже, като циганин и защо?

Общината е теглила 3 милиона кредит за строежа. Но никой реално не знае точната му цена, защото данни не се представят и се отказват категорично. В същото време администрацията на Николай Димитров отрича да е теглила заем. Да, но проверка в регистрите говори друго. Твърденията, че средствата са от личния бюджет на община Несебър се размиват, когато се отваря финансовия отчет на общината и става ясно, че кредит има, при това част от него е върнат, изплатен.

Корупционна шепа добре организирано ОПГ в общинската админитрация на Община Несебър ли действа толкова брутално, арогантно и нагло?

Засега данните сочат, че да, явно има ОПГ в общината на морския град.

За сравнение:

Подобна на залата в Несебър е спортната зала в село Труд. Цялото здание там е построено за 467 000 лева. В Несебър сумата е умножена по 4.

Общата сума обаче възлиза на повече от 3 милиона и 173 хиляди лева.

Показно предизборно откриване на прословутото спортно съоръжение.

Сградата в Несебър е открита от кмета Николай Димитров тази година, предизборно. Той официално реже лентата и казва, че е готова да функционира. Похвално, но …

Дали обаче е точно така?

Спортното здание има акт 14, но няма акт 16. Кметът и неговите служители, даже не са си направили труда да направят постъпки за такъв. Така твърдят и от МРРБ.

В Несебър хората масово се боят да говорят срещу Николай Димитров и неговият екип.

„Те са истинска организирана престъпна група, която държи в страх жителите“, шепнат граждани пожелали анонимност поради разбираеми причини.

Друг анонимен гражданин разказва пред БНТ, че жителите се страхуват от физическа разправа, и от материални щети, които биха нанесли верните последователи на Димитров на оня, който посмее да коментира далаверите им.

„Съсипват те финансово. Ако имаш бизнес, тотално те сриват“, разказва мъж с качулка на главата за да не бъде видяно лицето му.

От Сметна палата потвърждават за неуредици и злоупотреби в Община Несебър.

Теодора Бакърджиева разказва, че в одитите на общината са открити стряскащи нередности. Не се спазва законовата правова рамка и въобще е пълна анархия по спазване на законодателството свързано с финансовата счетоводност и отчетност.

Като аргумент се посочва, че финансовия отчет за 2021 година показва за платени авансово средства в размер над 300 000 лева, срещу които не са изпълнени възложените активи и услуги. Най-плашещото е, че никакви действия не са предприети от общинската управа да се потърсят парите на гражданите и да се върнат в служебните каси.

Пореден случай е с главен водопровод, с деривация Камчия-Ханска шатра.

Поректът е финансиран със средства по оперативна програма „Околна среда“ и е на стойнот над 17 милиона лева. По него отново е платен аванс от 900 000 лева. Договорът е сключен още през 2009 година. Отношенията между изпълнителят на проекта и общината продължават и до момента. Договорът е прекратен поради изменения в законодателните текстове, но авансовите средства по него пак не са върнати.

Общината не си е потърсила парите, няма документи, нищо. Пълен абсурд!

Разиграва се едно фиаско, според което е сключен договор между общината с фирмата за връщане на парите на разсрочено плащане. До момента се оказва, че няма внесени и 5 стотинки по него.

За справка над 1 339 000 лева са изплатени към 15 фирми, които не са си изпълнили договорните отношения. Тези аванси липсват и никой в общината не ги търси. Защо ли? Общината не дава документи и информация, пълно затъмнение.

Последните поръчки са извършени от Софийска фирма холдинг консорциум с лице собственик Георги Георгиев. На негово име се водят още 20 фирми срещу които от години текат досъдебни производства за подобни схеми с авансови заплащания за неосъществени обществени поръчки.

Какво обаче се случва в Несебър?

Същият този съмнителен холдинг и лицето Георги, от 15 години изпълнява обществените поръчки в Несебърка община. За тази си цел, Георгиев даже регистрира няколко фирми:

„Воден проект Несебър“, „Водоем в село Баня“.

„Воден проект Несебър“ е получило поръчка от Общината на стойнот 67 милиона лева през 2012 година. И докато ссрещу тази фирма се води наказателно дело, то на 7 август 2014 година собственикът учредява дружество „Консорциум БКС -Несебър“ и само седмица по-късно печели нов обществен проект в общината, да изгради база на БКС, а цената е фиксирана на 8 милиона и 300 000 лева. Строежът е оскъпен с над милион.

Лъсва и още една далавера по изграждане на спортно игрище и център в Свети Влас.

Тук има частично изпълнен проект и получена авансова сума в размер на 230 000 лева. Но изпълнителят не спазва сроковете и договорът е прекратен. Според клаузите на общината трябва да бъдат върнати над 84 000 лева и неустойки за 100 000 лева. Общата сума е приблизително 190 000 лева. От там обаче не си търсят парите и проявяват съмнително безхаберие и лежерност.

Не са само тези пари, които общината не е потърсила по „(не)известни причини“.

Изплуват едни 300 000 лева, които е трябвало да бъдат потърсени, но е изтекла давността и те са „харизани за здраве“ на данъкоплатците.

За сметка на това обаче в селата се строи ударно за преди изборите. Тънково, Оризаре, Баня се вдигат грандизони зсгради, които реално не отговарят на нуждите. Каква е цената им един Бог и кмета Николай Димитров само знае.

Община Несебър работи на тъмно и мистично. Богат град, голям бюджет, схеми много. Куче влаче, диря няма.

От Днес България ви представяме Финансовия одит на Сметната палата за дейностите на община Несеебър през 2021 година.