01.05.2024

Преди часове приключи 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си Дзинпин си осигури трети мандат, който ще продължи почти до края на десетилетието.

Въпреки, че не спомена нито веднъж една или друга страна, един цитат обиколи света през седмицата. Той гласеше: „Имайте предвид опасностите пред мира. Поправете добре къщата си, преди да завали дъждът, и се подгответе за големите изпитания, идващи от силни ветрове и вълни от опасни бурни морета“.

Си Дзинпин говори за милиарден Китай като за суперсила, която трябва да се мобилизира пред големите заплахи в момента. Чу се призивът за по-голяма дипломатическа активност в световните дела и още по-силна мобилизация на китайските дипломати, чийто стил на запад им спечели прозвището „Вълчи воини“. Затова, след днешния ден, можем да кажем, че на сцената още по-категорично излиза човекът, който възприема себе си за новия император на Изтока. И като всеки император, той ще се бори за укрепване на своето влияние в целия свят.

Трябва да осъзнаем, че времето, в което гледахме на света през призмата на противопоставянето САЩ срещу Русия отдавна e в историята. Истинският сблъсък на нашия век е между Западът и Китай. И той е много по-сложен, защото ако Европа е зависима от руските енергоизточници и енергоносители, то Съединените щати и Европа заедно са в пъти по-зависими от китайското производство. Богати общества на консуматори, които от десетилетия потребяват стоки Made in China – от телефоните, на които гледате или четете този коментар, през играчките в детската стая на децата ни, до част от лекарствата, които пием.

Тази зависимост в отношенията производител-консуматор през годините се изграждаше тихо, но настъпателно, бавно, но категорично. И идва време, в което китайците все по-често ще се опитват да диктуват условията и правилата. Просто фактът, че Брутният вътрешен продукт на Китай надмина този на целия Европейски съюз с около 2 трилиона долара, колкото пък е голяма руската икономика, е достатъчно показателен за позициите на Пекин в света в момента.

Още веднъж – в икономически план, това, което в момента произвежда Китай е по-голямо от това, което произвежда целият ЕС с приблизително „една Русия“.

В тази ситуация вероятно много от вас се питат – Къде е мястото на Русия? За Китай в момента Русия е средство за навигиране на собствените геополитически цели и в същото време огромна суровинна база, която е принудена да продава все по-евтино горива и газ на гладния за енергия китайски пазар. Колкото повече санкции срещу Русия, толкова по-изгодна цена за Китай. Настъпи времето, в което Русия и цяла Азия ще станат много по-зависими от Китай, отколкото се смяташе преди години. И войната в Украйна направи този процес трудно обратим.

Според Пекин, Москва не бива да бъде нито гласно подкрепяна, нито крайно осъждана. Затова и в дългоочакваната си реч, Си Дзинпин не спомена Русия нито веднъж. Нито пък Украйна. Нито пък Европа. Нито САЩ.

Но не трябва да се съмняваме, че големият играч е готов да действа и въпросът е не толкова как светът вижда Китай в момента, а как Китай вижда света

Светослав Иванов