16.09.2024

Интересно, за какви минни полета говори това момче.
Точно преди 25 г. минните полета по южната граница бяха премахнати. Обезвредени бяха над 300 хил. противопехотни мини. Това беше и част от ангажимента ни за присъединяване към НАТО и ЕС.

Последната обезвредена мина стоеше като сувенир на бюрото ми (метална, за сведение на някакъв „корифей“ от МО, който по телевизията каза, че били бакелитови и трудни за откриване с металотърсач).
Ако са останали противотанкови мини, то МО трябва да обясни какво са правили през всичките тези години.
Гранична полиция докладва, че са си свършили работата в дву километровата полоса, забранена дотогава за хора и животни. И са премахнали противопехотните мини.

Ако Гранична полиция са пропуснали нещо, което не ми се вярва, защото работеха по схемите и картите за минните полета, какво са правили в МВР в последните 25 г.
Или този министър изобщо не е в час, или всички преди него не помнят какво са закусвали.
Разбира се, повишена предпазливост не е излишна. Човешкият фактор винаги е допустимо да е пропуснал нещо при разминирането. Но за 25 г. тези места не са забранени за посещение. Хиляди гъбари, билкари и всякакви бродят в този район. Слава Богу, инцидент не е имало.

Иначе с кой акъл МВР ще допуска свободно движение на хора и животни в минно поле. Явно и министърът играе в общия драм състав за приписване на героизъм, както стана при фойерверките в Елин Пелин с участието на Главчев.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/stoianov-pozharyt-na-granicata-s-gyrciia-navliza-v-minno-pole-v-bylgariia-video-2390119

Богомил Бонев