04.05.2024

Истерията на тема „моралните устои на Стоичков и срива на нацията заради ТВ рекламите на хазарт“ достигна кресчендо, което евентуално само актьор в лошо настроение по тъмна доба може леко да засенчи. 😉

Та отварям днес от телефона статия на национален ежедневник с дълга печатна история, защото темата ме интересува. Зарежда се първа реклама за хазарт (без Стоичков), зарежда се втора реклама за друг хазарт, следва трета реклама за хазарт и едва тогава ми е разрешено да отворя статията.

Докато чета въпросната статия, реклами за хазарт ми искачат още три пъти и ми препречват целия екран. Подобни реклами изпъкват по всички информационни сайтове, които отварям онлайн, а ако блокирам рекламите, не мога да отворя сайтовете. Найс, а!

Актьорите, които се правят на шантави с „гугури-бугури“ и рекламират бира, както и всички реклами, свързани с алкохол, как точно са по-морални?

Някой прави ли си труда да види какви са обемите реклама на Съмърсби, например? А напитката съдържа 4,5% алкохол, което  е повече от бира! Но била с вкус на диня, например! Две такива и при проверка на КАТ си вече пиян!

Много обичам статистиката.

България е на първо място по употреба на никотинови продукти в ЕС и на първо място в употребата им от деца, и на първо място в света по пушещи тинейджърки.
Абе що веднъж не видях някой да рипа, че децата по автобусните спирки масово пушат?
Но понеже нито едно известно лице не рекламира кутии с цигари, за нас проблем няма.

7200 човека са хазартно зависими
300 000 българи са алкохолно и наркозависими
200 000 са зависими само от алкохол

Само за миналата година, във Варна 741 човека са влезли в болница с алкохолна интоксикация, а от тях 54 са деца.

В България няма статистика за пристрастените към електрониката – не само игри, но и телефони, но са в световната група от 60 милиона човека, чиито живот зависи от ежеминутна връзка с телефон или компютър. Ако Стоичков рекламира мобилни телефони, ще носи ли пряка вина?

В Южна Корея 600 000 деца са пристрастени към телефони. У нас някой да громи родителите, които от третия месец на бебето му връчват телефон, за да мълчи?

България е в топ 10 на европейските алкохолици. От екрана се леят коя от коя по-изкусителни реклами на пиво. Но понеже там Стоичков го няма, трудно е да го обвиниш за алкохолните престъпления по пътищата. Иначе той щеше да е виновен за всяка катастрофа!

Чудя се дали хейтът ще залее и певицата Дара, която започна да яде понички от Кауфланд в компанията на Стоичков.

Когато всички онлайн медии доброволно се откажат от приходите, които им носи показването на реклами на хазарт стотици хиляди пъти, можем да кажем, че е редно и телевизиите да се спрат.

В тази връзка: да спре ли и рекламата на тотото и неговите под-оферти за търкане на късметлийски талони или то се явява по-малко хазартно и Део от добрата страна на хазарта?

И не на последно място: нито една реклама по ТВ не е за бинго зала, а бинго залите преливат откак съществуват. Турци идват в България не за опознаване на културно-историческото наследство, нито да карат ски, нито да се къпят в Черно море, а за да играят хазарт. И не – те не са виждали реклама на Стоичков.

Лияна Панденлиева