19.05.2024

д-р Илко Семерджиев

Истната е, че фарма-олигархията овладява МЗ и сега се готви да отхапе и болниците – затова бе уволнен ресорният зам.-министър, за чието място се готви поредния кадър на Асена Сербезова и задкулисието зад нея – овладяха НЗОК, сега им трябват болничните аптеки.

Тя вече се инсталира във Висшия фармацевтичен съвет към МЗ, пласира бившия си началник на кабинет Пандов в НС като зам.-председател на здравната комисия, бившия си зам.-министър Грибнев като съветник на Денков в МС, другият си зам.-министър в Комисията по цени и реимбурсиране, съпартиеца си Тонев като съветник в МЗ, а старата си дружка Гетов като зам.-министър в МЗ.

Министър Хинков е като пленен – пробутват му интересите си, а той спи и не осъзнава, че отговорността е негова. Това, което не успеят да постигнат го прави самият премиер като началник на министъра – така му назначи Гетов, докато Хинков бе в Люксембург и му уволни Пенков, след което го осведоми за сведение, сякаш министъра е някаква пионка, от която не зависи нищо, та дори и екипа му.

Сега му пробутват вендинг машини, ликвидират бялата рецепта, на ход е генеричното заместване, следва генеричното предписване, с което ще унищожат лекаря като лечител, накрая ще останат само вертикално интегрираните производител-дистрибутор-вериги от аптеки и овладените болнични аптеки.

Така се отваря голямата врата за паралелен износ на реимбурсирани от НЗОК оригинални лекарства, част от които ще бъдат генерично заместени за нищо неподозиращия не само амбулаторен, но и лежащо болен. Това и досега се разиграва на пазара, поради което скъпите инсулини на НЗОК например са в чужбина, а нашите пациенти обикалят Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония и пр., за да спасят здравето и живота си.

Но инсулините са само един пример – през август липсваха 392 лекарства заради целенасочените поправки на Сербезова в системата СЕСПА още докато беше министър и които Хинков не променя. И това го твърдят самите фармацевти, които ако не са овързани във веригите от аптеки ще изчезнат като аптекари от пазара и от професията въобще.

Хинков, събуди се!

д-р Илко Семерджиев