20.09.2024

Алжирецът Иман Хелиф спечели олимпийската титла по бокс в категория до 66 килограма при жените. Той е и първият шампион на Африка на олимпийски турнир при жените.

Във финала 25-годишната Хелиф победи с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа китайката Ян Лиу. По този начин Иман стана първата представителка на Африка, която печели олимпийска титла в женския бокс.

В срещата за златния медал алжирецът бе много по-силен от съперничката си през целия мач и заслужено се поздрави с победата в него. С тежките си удари мъжът буквално спука от бой жената между въжетата. Лиу, световна шампионка за 2023 година, опита да бъде по-активна в първите секунди на мача, но бързо бе засипана с тежки удари в главата и тялото и до края на двубоя бе в позиция да се брани. Залата бе пълна с публика от Алжир, която скандираше името на своя герой и се кефеше как налага с ъперкъти и крошета жената между въжетата. Мачът бе черешката на тортата за боксовата гала.

Неговото участие на Олимпийските игри бе остро критикувано от целия нормален свят и от страна на Международната боксова асоциация (ИБА) за това, че притежава мъжки хромозоми. От Международния олимпийски комитет заявиха, че няма причина да не я допуснат до Игрите в Париж и доказателствата, които предоставя ИБА, са нелегитимни.

Иман Халиф няма да бъде допускан да се бие с жени на други първенства, нито на световни, нито в Африка, но след 4 години пак ще го пуснат да бие жените на Олипмпиадата в новата дисциплина – мъже бият жени с юмруци пред публика.

bnews.bg