25.09.2024

конференция “Спечелване на мира в Украйна“

Днес министърът ни на отбраната Тодор Тагарев участва в международната конференция “Спечелване на мира в Украйна“.

Конференциятабе организирано от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност“ – това уверено заяви министър Тагарев днес.

С цялата си войнска компетенция той отбеляза три ключови фактора, които биха повлияли на националната ни сигурност.

Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна

„На второ място като фактор за заплаха министърът на отбраната постави Западните Балкани. “Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява” 

„Третият фактор, който даде като пример е терористичната дейност след атаките на “Хамас” срещу Израел. “Може да има увеличаване на миграционния натиск. Вероятността за нажежаване на обстановката към момента е минимална. В този смисъл работим с нашите съюзници”

Днес на въпросната конференция, министър Тагарев разкри, че са в ход две обществени поръчки за дронове. Българската армия вече изпозлва дронове, а имаме и две процедури и договори, сключени за различни видове дронове – конкретно за сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в тази програма.

Съществуват десетки, може би стотици дронове, които се използват във военни действия и ние не можем да заложим всичко.

За нещастие министърът не е наясно какви точно дронове ще придобием.

„Това  е въпрос, който изисква повече работа“ – каза министърът на отбраната.

Министърът се похвали че България, Румъния и Турция работят по стартирането на противоминна операция в Черно море.

“Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична. Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България”

Според Тагарев  това ще допринесе и за износа на зърно от Украйна.

Военният министър беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя Украйна с военна, хуманитарна, политическа и дипломатическа помощ дотогава, докогато е необходимо.

Тодор Тагарев ни уверява че рискът от бежанска вълна е много нисък и ето защо, няма необходимост България да увеличи допълнително силите за защита на границата.

Автор: Поглед.еу