29.03.2024

Какво е нагла и гнусна демагогия се вижда от поведението на пишман социалистката Нинова. В свое интервю вчера тя обясни:
„Важно е да изберем председател за КЕВР, той може да реши за две тарифи – една за по-малко потребление и по-бедни хора и втора за тези с басейните и палатите.“

Намерението е ясно – да се направи скрито увеличение на цените на тока и водата и дрането на потребителите да стане огромно. Но това се крие зад дивия и нагъл популизъм за хората с басейните и палатите. Колко са хората с басейни и палати, че да е толкова важно да се прави специален закон?

Не, нищожният шеф на КЕВР в едно от първите интервюта си каза за какво иде реч – 100 киловата за домакинствата на регулирана цена и другото на борсови цени. 100 киловата са две крушки, хладилник и пералня и изобщо няма връзка с палати и басейни. Просто казано, ако сега плащаш 60 лв. за ток – т.е хабиш някъде към 300 киловата, то като изменят закона сметката веднага ще ти стане към 120-140 лв.

С водата е същото – 3 куб. на човек на цена от 5 лв., а останалото на 15. Вижте си потреблението и сами ще си сметнете с колко ще ви одерат за вода.

Всъщност дрането от цените на водата и сега е налице. Въпреки, че ООН и Съвета на Европа в свои резолюции обявиха достъпа до чиста питейна вода за човешко право и поставиха изисквания за социално поносима цена. В България обаче това изискване разбира се е изродено, защото социално поносимата цена не се смята на база минимален доход – т.е социалната пенсия, така че и най-бедният да има достъп до услугите на поносими цени (тогава максималната цена щеше да е 1,50), а напълно в колизия с европейските правила социално-приемливата цена се определя на база средна заплата за дадения район. Така вместо максимално 1,50 лв. КЕВР я изчислява на 10-12 лв. на куб. метър.\

Така че не само тези не трябва да остават, а трябва да си тръгнат час по скоро преди да са направили мизериите, които са си наумили.

Daniel Bojilov