06.05.2024

Преди повече от 140 години с доброволни дарения православните българи от Варна и страната успяват да построят Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението (дори преди Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“). Продължава и дарителската кампания на БНР за почистването на фасадата на катедралата, защото Варна и България заслужават достолепието, което излъчва храма.

Днес си задаваме много въпроси, които иначе нямаше как да зададем:

Какво съвременните варненци не знаят за храма си?

Какъв щрих е оставил арх. Стефан Венедикт Попов?

Защо Княз Александър Батенберг избира това място за храма?

Защо Уста Колю Фичето не става строител на варненската катедрала?

„Най-чистото, най-светлото, най-просторното място за храма е посочено лично от Н.В. Княз Алексанър Батемберг – Княз Български. Нещо, което превръща този символ, пълен със светлина, в още по-знаменателен“, разказа за Радио Варна Хаджи Ламбрин Сотиров, основател на музея „Стара Варна“. В спомените си Сотиров добавя „когато е определено мястото за храма започват преговорите за неговото построяване с Уста Кольо Фичето. Накрая обаче, това не се случва по различни причини. И тогава храмът е построен от Уста Генчо Кънев от Трявна и майсторите Ангел Щърбянов и Янко Костандий от Варна.

Храмът е завършен окончателно през 1885г. Това е вторият голям православен храм в България след „Св. Александър Невски“ в София. Никой не знае, че храмът „Св. Успение Богородично“ прилича на придворната катедрала в Санкт Петербург. През 1939г. – до 1943г. има един много голям ремонт, който е направен по идея на варненския архитект Стефан Венедикт Попов и тогава е построена камбанарията и кубетата на храма в сегашния им вид. Това прави Варна вече уникална с този храм“.

Хаджи Ламбрин Сотиров отбелязва, че храмът „Св. Успение Богородично“ не е само символ на Варна. За Варна той безспорно е символ номер едно. Но, по-интересното е, че храмът е един от символите на България. И сега, когато се радваме, че правим тази кампания за неговото възстановяване, аз зная, че тя ще завърши успешно защото в нея вече участват хиляди българи. Това е едно родолюбиво и свято дело за храма и за хората“, добавя Сотиров.

„Храмът заслужава този блясък защото стои в сърцето на Варна – Царицата на Черно море“ с гордост заявява Хаджи Ламбрин Сотирвов