26.04.2024

 

И какво, все пак, са тия евроатлантически ценности, в които няколко хиляди тук се кълнат, но не ни ги тълкуват. Много е просто. Обяснявам за чистосърдечните либерали, които обаче не са на грантове, а търкат подметки по жълтите павета. Ето ги.

– Колониализъм: и Франция, и Англия продължават да си управляват „бившите“ колонии. Нямайте съмнение. Кваме Нкрума е чисто и просто мит за западните лапнишарани, а сега и за нашите. 70 години след „освобождението“ си в цяла Африка продължават да говорят английски и френски. Метрополиите инсталират президенти-крадци там, за да продължават да грабят богатствата им.

Франция, например, отдавна е приела еврото, но, виж, не премахва западноафриканския франк. Вие, колонии не сте имали. В Африка мястото ви е до местната прислуга.

– Банкова диктатура: В България няма български банки. Вие може да сте само кредитополучатели. Роби, буквално, на тлъсти безсърдечни типове от Франкфурт и Лондон. Няма с кого да преговаряте за отсрочка. Вън!

– Глобален пазар: В България няма местни хранителни вериги или бензиностанции. Може да сте само касиерка в „Кауфланд“ или бензинджийче в „Шел“. И продавачка на домати от… снежна Полша.

– Медиен Waterboarding /това е техника на ЦРУ за изтръгване на признания. Давят те на равномерни интервали в каца с вода, докато, останал без въздух и със спукан бял дроб, не си кажеш всичко/: В България няма български медии. Може най-много да си шеф на новините. Които вече са написани в Евронюз. Гугъл-транслейт и някоя друга кървава катастрофа, Брадър! Биг Брадър…

– Културен трайбализъм: Никога няма да успее наш човек на Западната сцена. Е, при нечуван късмет, колкото за една менструация пред камерата, ще ви пуснат с гнусния /буквално/ Борат.

Толкова. И няма Бийтълс, няма Стоунс, няма Цепелин, не бъркайте жанровете – от сутрин до вечер латино-чалга по радиостанциите /Енерджи, Фреш, Меджик и всякакъв такъв интернационален Шит!/

Хей, вие евроатлантиците на свободна практика, не ги гледайте онези с грантовете. Преди време такъв охранен политолог на Америка за България се похвали, че когато пътува със самолет си купува две места, защото на едно не се побира. Първа евроатлантическа ценност, нали!

И накрая ще перифразирам текста на един мой приятел, верен евроатлантик. Няма бираааа, няма Българска бира!…

Степан Поляков

Facebook