20.09.2024

Много драми и истерия около една украинска провокация в Курск. В началото на войната се пошегувах, че Зеленски е наредил настъпление към Курск, правейки паралел с катастрофата на Райха там. Но този психопат наистина го направи…

Какво се случва в Курск?

Някаква абсолютна глупост от военна гледна точка. Нахлуване на войски, които да пострелят, да убият известно (но нерешително) колическо врагове и накрая или да избягат обратно, или да бъдат унищожени.

Може ли Украйна да превземе Курска област или част от нея, и после да я удържи? Това е хипотетично военна цел. Отговорът е „Не“. Фронтът и в момента е много разтеглен и укрите едва удържат, като периодично отстъпват. Отварянето на нов фронт влошава ситуацията. Оскъдните укро-войски ще трябва да се бият за още повече територии.

Може ли Украйна да нанесе решително поражение и да унищожи значими руски сили. Това е друга хипотетична военна цел. Настъпваш, за да пометеш и унищожиш врага. Отговорът е „Не“. Самите украинци избягват пряка атака срещу руски войски, вместо това опитват да завземат колкото се може цивилни територии. Един вид – удрят по „мекото“. Така се постига определена терористичн цел – унищожаване или пленяване на мирно население. Но не се постига военна цел. А проблемите на Украйна са военни. Те опират да огромната руска армия, която ги смила, а не до цивилните руснаци, които дори не са подложени на масова мобилизация.

Може ли Украйна за завземе Курската АЕЦ и да започне ядрен шантаж? Това е напълно ненужно. Ако иска ядрен шантаж, Украйна и в момента има атомни централи на своя територия под пълен свой контрол. Ако иска да прави „мръсна бомба“ от радиоактивните отпадъци, не и е нужно да нахлува в Курск. Но това е и реално забранено от хората, дето я хранят, и доставят оръжия. Ядрен шантаж би бил не само спрямо Русия, а спрямо цяла Европа. Европа налива евра и танкове в Украйна. И какво ще излезе – с нашите танкове и евра по нашите глави радиоактивен дъжд. Западът не позволява (поне засега) игрички с ядрената карта.

Може ли Украйна да плени хиляди цивилни заложници и да изнудва с тях?

Това може. Но ще заприлича на Хамас, които направиха същото в Израел. Теоретично това е работеща мръснишка схема за водене на война, но моментът е много неподходящ. Хамас изигра тази карта и развърза ръцете на Израел за геноцид в Газа. Ще се получи същото.

Случващото се е нищо друго освен „военна диверсия“. Опит да се създаде фойерверк за отклоняване на вниманието. За да разберете по-точно за какво става дума, ще ви дам пример от историята. Византийският император Василий II обсадил Видин и напредвал в Северозапада. Тогава нашият цар Самуил, вместо да ходи да се бие с него, нахлул той във византийските земи. Стигнал дори до Одрин без съпротива. Идеята била да се отклони вниманието от Видин. Василий не се поддал.

Това не е решителният етап от онази война, предстояло много време до края и. Но илюстрира какво означава военна диверсия.

Ето това прави Украйна. Тя няма сили да спаси собствените си територии. Покровск е пред падане, а след това ще трябва да се изтегли от много други позиции (за да не изпадне в обкръжение). И на този фон – нахлуваме в Курск…

Освен всичко друго, всяка украинска настъпателна операция е глупост изначално. Те нямат авиация. Настъпление без авиация и срещу налична авиация на врага е малоумие. Ще те отстрелят отдалеч. Единственото, което Украйна в момента може, е да се скрие в дълбоки дупки и бункери да се брани до откат. Което и прави. Това в Курск е жертване на няколко хиляди украински войници и на оскъдна техника.

И най-накрая – думата „стратегическа дълбочина“. Русия разполага с такава. Тя може да остъпва, дори на своя територия, преди да обърне войната. Предния път нацистите стигнаха дори до Москва. Украйна не може да се справи с това – биха и трябвали многомилионни армии, по-големи от Вермахта. Самата Украйна няма стратегическа дълбочина. Тя е малка.

Това е реалността на войната.

Добри Божилов