03.05.2024
Украйна и Русия имат напълно различни наративи за случващото се на фронта след дългоочакваната контраофанзива на Киев.

Украинската армия е започнала контранастъпление в минимум четири участъка от фронтовата линия – в Луганска област, Бахмут, на границата, предават от Института за изследване на войната (ISW). Сражения се водят на юг в Запорожка област и на изток – в Донецка.

В югозападната част на Украйна продължава контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, което все още протича доста усилено. По непотвърдени данни и двете страни понасят значителни загуби. В същото време, според експертите, все още не всички резерви на Въоръжените сили на Украйна са влезли в боя, предават от руската редакция на BBC.

Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий отбеляза, че украинските сили са напреднали до 1400 м райони на Бахмут. Руски милиблогъри съобщават за украински напредък на северозапад и североизток. Руското министерство на отбраната (MO) и други руски източници твърдят, че украинските войски са извършили локализирани атаки в граничната зона на Донецка и Запорожка област, особено в района на Велика Новосилка. В същото време съобщават и за разрушена украинска военна техника. Москва продължава да твърди, че контраофанзивата на Киев е неуспешна.

Британското военно министерство твърди, че украинските сили са пробили първите линии на руската отбрана, но в някои райони прогресът им бавен.

Експерти посочват в интервю за The New York Times, че Украйна едва ли ще върне напълно окупираните земи по време на контранастъплението.

frognews.bg