27.04.2024

Какво точно направи за шест часа Си Цзинпин с Макрон? Добра работа!

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън преди да отлети към Пекин. Двамата се разбраха Макрон да поиска от Китай да ускори съдействието си за прекратяването на войната в Украйна, съобщиха тогава Елисейският дворец, Ройтерс и БТА.

„Двамата лидери са заявили съвместната си готовност да ангажират Китай да ускори края на войната в Украйна и да участва в изграждането на устойчив мир в региона“, се казваше в съобщението.

А,ето какво каза Макрон след разговорите със Си Цзинпин:

„Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ за Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за „Политико“ и още няколко медии на връщане от тридневното държавно посещение в Китай и след като прекара около шест часа в разговори с китайския президент Си Цзинпин.

Как бе изпратена Урсула от Китай вече всички знаем.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е напуснала Китай без да бъде официално изпратена. Тя е отлетяла като обикновен гражданин с пътнически полет, при качването на който е преминала през проверка на багажа. Това разкри Флориан Филипо, френски политик, бивш евродепутат и лидер на движението Патриоти, на своята страница в Twitter.

Филипо посочва, че китайските власти де факто са пренебрегнали ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружава френския президент Еманюел Макрон при посещението му до Китай.

„Нулев прием, пълно безразличие, дори трябваше да напусне страната с обикновен полет! Тя беше бясна!“ – написа политикът, който е десен евроскептик и бивш заместник-председател на „Националния фронт“ на Марин льо Пен.

Йордан Халачев