20.05.2024

Годината е 1986-а. След тригодишен снимачен период и много перипетии  по Българската национална телевизия тръгва сериалът „Васко да Гама от село Рупча“. На режисьора Димитър Петров отдавна му се носи славата на голям майстор в работата с деца-непрофесионални актьори. Началото се поставя с филма му „Капитанът”, после следват емблематични за българското детско кино творби като „Таралежите се раждат без бодли”, „С деца на море”, „Куче в чекмедже”. В тях най-често той си партнира с писателския дует братя Мормареви. Зад този творчески псевдоним стоят Мориц Йомтов и Марко Стойчев, които животът събира в далечната 1953 г. в Българското радио. Те работят  в редакция „Предавания за чужбина”, където Мориц вече е стар вълк, а Марко едва започва първата си платена работа. Първоначално  двамата  не смятали да пишат за деца. „Нас винаги са ни интересували съвременните проблеми и като хумористи сме търсили смешните явления в живота. Докато един ден открихме, че детската гледна точка е изключително удобна”, спомнят си по-късно те. Удобна е възможността, макар и иносказателно през детската тематика, да се кажат някои нелицеприятни истини за мрачните страни на лустросания от пропагандата социалистически начин на живот. Например – поощряваното натегачество още от училищната скамейка под формата на примерно поведение, партийните връзки на родителите, привилегии, които те изпращат в елитна езикова гимназия.

1292800498_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-21Всичко това в бъдеще очаква героите от сериала – Васко, Женя, Фори и техните съученици от 7-ми „Б” на варненско училище. Но преди това тримата ги чака едно незабравимо лято на морския бряг – пълно с лудории, бомбастични басове, неуморно съперничество, свързано с неволите на израстването и с първите любовни трепети. Васко е палаво, будно момче, чийто баща е моряк (даже боцман), а майка му е бременна с трето дете. Той е умен и доста хитър. Скита насам-натам из варненските улици с приятеля си Женя и все се състезава с Фори за сърцето на Тинчето. Женя пък е пълничък и е син на диригент. Бащата е голямо нещастие за момчето, защото често налага мудния си син с палката. Освен да похапва, Женя обича да се разхожда с Васко и да събира кураж от него за съвместните им щуротии.  Историята се върти около продънена лодка, която Васко и Женя откриват и решават да ремонтират. За целта им трябват пари, а само съперникът на Васко – Фори, може да им ги осигури. Примирието между момчетата трае точно толкова, колкото да пуснат лодката в морето, която злощастно потъва, пропуснала вода през десетки пробойни… След това враждата помежду им отново се разгаря.

1292792132_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-18За да се заплете историята докрай, Женя решава да бяга. И за да не е сам в своя протест срещу властния си баща-диригент, той предлага на Васко заедно да отплават тайно. На кораба „Елена” работят бащата на единия и братът на другия. В решителния миг обаче страхът у Женята надделява и Васко, с куфар и с китарата на своя приятел в ръце, се промъква сам на кораба. И наистина отплава! Приключението на момчето ще завърши благополучно, макар и не по начина, по който го е мислил. После… лятото свършва, идва есента. Васко, Женя и Фори отново са на училище и летните преживявания остават в спомените.

 

Сериалът е и първата голяма роля на Иван Ласкин, който по онова време учи в столичната Седма гимназия. Заради снимките две години и половина почти не влиза в клас, предизвиквайки завистта на съучениците си. Той е единственият от многото деца, играли в сериала, който не само продължава кариерата си в киното и театъра, но и се налага като един от най-търсените днес актьори, макар и да е известен с чепатия си характер. В ролята на комбинативния Фори пък се превъплъщава Георги Марков, който по-късно завършва операторско майсторство в НАТФИЗ и сега е търсен режисьор на музикални клипове, оператор и фотограф.

ЕПИЗОДИЧНИ МОМЕНТИ ОТ СЕРИАЛА

1292677429_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-03

Женя хапва пасти, боза и кола без да има пари за тях.

13552777_1360665433949984_1597140002_n

На бележката се вижда датата 30 5 84, което би трябвало да е 30 май 1984 г. Общата сума е 2.76 лв. като включва от долу нагоре: 1 кола – 0.25 (ед.цена) 0.25 (общо); 1 кола – 0.25 (ед.цена) 0.25 (общо); 2 пасти, 0.54 , 1.08 лв; ? боза – 0.23 (ед.цена) 1.18 лв (общо). Kолко ли бози е изпил Женя!!! 1,18 + 1,08 + 0,25 + 0,25 = 2,76 лв. Някой ако се сеща, колко може да струва една наливна боза, нека каже как се е получила тази цена 1,18 лева!!!

1292677476_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-04

Тук виждаме адреса на Васил Славов Фотев: гр. Варна, ул. „Александър Стамболийски“ 8.

1292677478_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-05

Писмо номер 1, което Женя пуска като замаскиране на заминаването на Васко, то е до ???? (някой от класа им с начални букви Даи…?), живеещ на ул. „Ернст Телман“ (сега „Марко Балабанов“), другите две не ги изпраща, защото е разконспириран от полицията.

1292677463_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-06

Тук се вижда етажа на който живее семейство Панчеви, макар че по-късно Женя ще каже пред пощальона Стоичко, че живеят на 8-ия етаж. Може и да има нещо вярно в това, защото на следващата снимка се вижда, че Женя слиза и за 7-ми етаж са посочени апартаменти 24, 25 , 26 и 27. Може и така да са били апартаментите в този блок – по 4 на етаж, а на 1-ия 3 броя (ап. 1, 2 и 3; 2 ет. – 4. 5. , 6 7; 3 ет. – 8, 9, 10 и 11; 4 ет. – 12, 13, 14, 15 и т.н. до 8 ет. – 28, 29, 30 и 31). . Така излиза , че Панчеви , ако живеят на 8-ия етаж, то техния апартамент да е номер 31, който е доста близко до размазания номер в тъмното над вратата им, когато излиза диригента Панчев.

1292677413_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-071292677464_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-08

1292677445_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-09

Любопитен момент от първа серия, когато са още във ваканция, е тениската на Женя с щампа на „The Muppet Show“ (Шоуто на Мъпетите) с ликовете на Мечокът Фози и Жабокът Кърмит.

1292677527_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-10

Накрая виждаме и популярния в началото на 80-те тесен и малък стенен календар с датата 12 ’83 (т.е. декември 1983 г.). Така излиза, че снимките за сериала са започнали есента или края на лятото на 1983 г. и са продължили през 1984 г. до август-септември 1984 г. Трябва да имаме и предвид това, че филма има кадри зад граница и разрешението за снимки там , едва ли е било толкова лесно оргазиционно , а и средствата едва ли са били кой знае какви. Като добавим и времето за монтаж, после преглед пред комисия и одобряването му, после пак монтаж, ако имат забележки (а те винаги са имали), та така сме стигнали до премиерата му чак през 1986 г. и то не на КИНО, а по телевизията. Дори в стремежа си да покажат целия учебен цикъл, във 2ра серия има кадри със зимен курорт, а преди да отпътуват (или пък се редят на опашка пред кино салон) има плакати и снимки от филма „Горе на черешата“, който официално излиза 1984 г., което за пореден път доказва, че филма е сниман 1983 и 1984 г.

ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ

1292777828_aktyorite-vav-filma-vasko-da-gama

Любопитни моменти около героите и малко повече подробности за тях освен малките им умалителни имена.

Тинчето, момичето за чието сърце се борят Фори и Васко е Августина Милчева. Фори е Христофор, Васко е Васил Славов Фотев, Фори е Христофор, а Женя – Евгени Панчев. Всичките те учат във варненско училище в 7-ми „Б“ и им предстои кандидатстване в специализирано училище – я езикова гимназия, техникум или пък морско училище, но освен друго децата с най-добър успех и поведение ще бъдат поканени да влезнат в редиците на Комсомола – демек „Елита“ на бъдещето общество с привилегии. Оттам сигурно е тръгнала народната приказка „Учи бабо, за да не работиш“, т.е. да не бъхтиш по цял ден като шофьор, миньор или шлосер за жълти стотинки, а да имаш удобно чиновническо кресло, обкръжен от услужлива секретарка и луксозни бази за почивка.

ЗАБАВНИ ДИАЛОЗИ:

1292860177_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-231. Женя и Васко след направения воден капан
Ж: Ама, как пльосна!
В: Утре пак.
– Добре, де, а откъде го научи този номер?
– Кой номер?
– Толкова книги съм изчел, а такова нещо…
– А, сам го измислих.Ти докато четеш, аз мисля. Престани да четеш и ще видиш какви неща ще започнат да ти минават през главата. … Утре пак.
– Добре.
– Айде, чао.
– Чао.
––––––––
2. Женя се жалва пред баща си, че не му дават джобни.
Б: Добре. … Напредваш. Браво. … Браво.
Ж: Браво, браво, ама… на Васко в неделя са му дали 7 лева, на Фори – 10.
– Защо?
– Да си имат. За кино, за сладкарница.
– Да престанеш с това плюскане! Я се погледни!
– Ох.
– Чакай! Ела. Ето ти 12 лева.
– Благодаря. Мерси. Чао.
– Чакай! Ела. А… съобщението. Ти забрави, че трябва да платиш днеска тока. 11 лева и 62 стотинки, останалите за тебе.
––––––––
1292792022_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-153. Бащата на Фори прави забележка на баща си за продажбата из града с кощница.
Б: Какво бе? Печелбари! Да не съм го видял друг път из града… с тия кошници. Абе, тате,не може ли… без тая сергия тук пред лозето? Подмятат в службата, че баща ми станал…
Д: Подмятат казваш…
– Подмятат, я!
– Щото и на мене ми подмятат, че бъхтя до тъмно, а сина ми навива километрите със жигулата. Ако не беше тази сергия, щеше да опъваш пеша по върлото. А сега ми идеш като владика. Айде, холан!
––––––––
4. Малките близнаци предплащат на Фори за 2 курса с лодката.
Б: Бате Фори! Ето…
Ф: Предварителната продажба на билетите започна. Предплащат за два курса.
– Само наште да не разберат. Казахме, че парите са за кино. За кино.
– Лъжете! Ще почнете и да крадете.
Васко: То едното върви с другото.
Ф: Айде, чупката!
––––––––
1292792062_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-135. Бащата на Женя го сварва пред хладилника разплакан.
Б: Какво правиш тука? Защо си плакал? А?
– Защото… защото… вие сте виновни за всичко! „Женя, да се прибереш в седем!“, „Женя, изсвирили си?“, „Женя, написа ли си?“, „Женя, стига с тези игри!“, „Женя, Женя…“. А другите деца, ти знаеш ли само как живеят другите деца?
– Как?
– Свободно! И се развиват като… като… (плаче раздирателно). О-хо, аз от утре няма да се допря до пианото, и от училище ще избягам, като всеки свестен човек.
––––––––
6. Пощальон носи писмо за сем. Панчеви и среща Женя.
П: Чакай, малкия! …  А… на кой етаж са Панчеви?
– Защо?
– Защото, на който са, на него трябва да се кача.
– На осмият.
– Ейййй! (пощальона вижда бележка на асансьора „Не работи“). Ха сега, Стоичко, да те видя… до осмия.
*Женя следва по стълбите пощальона и на 5-ия етаж решава да каже следното:
– Само че, няма никой у Панчеви.
– Хе, отде знаеш… че няма… никой. (задъхан е пощальона)
– Аз съм им син.
– Ееее… много умен син си имат Панчеви! Можеше да ми го кажеш това и на осмият етаж… чий син си! А, подпиши! … На осмия етаж… трябваше да ми каже чий син е.
––––––––
1292792030_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-127. Женя е разпитван в милицията в компанията на баща си.
Б: Ти ще кажеш ли къде е Васко?
М: Оставете. Не бива така.
*пуснато е радиото с песен на Мими Иванова, което издразва бащата на Женя
Б: Може ли да загася?
М: Не може. (към Женя) Кажи мойто момче, помогни.
Б: Хм.
М: Е?
Ж: Нали ви признах, че нищо не знам.
М: А това дето си казал за баба му.
Ж: А… да. Хм. Той ми каза така да кажа.
М: Защо? Къде трябваше да отиде?
Ж: Не знам… не знам.
*По включения телевизор говорителка прави съобщение.
Г: Съобщение на Народната Милиция. Изчезнало е момче, 13 годишно, на име Васил Славов Фотев. Умоляваме, който го е видял или знае нещо за него, да се обади незабавно на телефон 3-16-24. Повтарям: Изчезнало е момче, 13 годишно, на име Васил Славов Фотев. Умоляваме, който го е видял или знае нещо за него, да се обади незабавно на телефон 3-16-24. Нашата програма продължава с трета серия на телевизионния филм „Войната на таралежите“.
*В този момент милиционера изгасва телевизора.
Ж: Ама, защо? Той не е само за деца!
М: Хайде сега, опитай да си припомниш. Кога за последен път бяхте двамата? Какво си говорехте? Защо Васко реши да бяга от вкъщи?
Ж: Може ли да си помисля до утре?
М: Не може. Хайде сега, поразходи се малко с баща си, събери си хубаво мислите, пък дано се сетиш.
Б: Ще се сети. Ще се сети, другарю майор. Ще се сети. (заплашително върви бащата на Женя към него). Я, ела тука! Ела тука! Ела тука! Ела, ела.
Ж: Ще кажа!
Б: Май, че се сети!
Ж: На парахода е.
М: Успокой се. Спокойно. Ела, седни. Спокойно.
*Женя се срива психически, но милиционера го успокоява като разопакова чисто нова бонбониера „Троен лешник“
М: Хайде сега, хапвай си спокойно и разказвай всичко поред.
Ж: Да… идеята беше моя. Трябваше да заминеме двамата.
Б: Какво, какво?
М: Ако още един път го прекъснете, ще ви помоля да ни оставите сами. Продължавай.
Ж: Аз… се отказах в последния момент. Уплаших се. Но Васко, той беше много обиден. Знаете ли как му се подиграваха в класа?
М: Защо му се подиграват?
Ж: М! (*Женя намира черупка от лешник в бонбон). Вижте, другарю майор, щях да си счупя зъба!
М: Рекламацията се приема. Вземи си, вземи си. Все пак, внимавай със зъбите.
Ж: Много Ви благодаря, другарю майор.
Б: Ти да не си дошъл на гости тук?!
М: Моля Ви, седнете там и повече не се обаждайте. Продължавай.
Ж: Аз останах на кея. Видях как Васко се изгуби на парахода.
М: Кой параход?
Ж: На баща му. Той нали е боцман.
М: Проверете веднага дали има резултат от кораба. Продължавай, слушам те, Евгени.
Ж: Ммм… чаках всеки момент да го изхвърлят. Висях на пристанището около…. (звъни телефона на милиционера)
М: Момент. Да. А… Вие ли сте другарко Фотева. Тъкмо исках да Ви позвъня. Бъдете спокойна, вашият хубостник е на кораба на баща си. Така ли? Да. (затваря слушалката и се обръща към Женя). На кораба, а? Тези методи, другарю Панчев, никога не са давали добър резултат.
––––––––
1292800498_vasko-da-gama-ot-selo-rupcha-218. Другарката на Женя идва да съобщи на баща му за намаленото му поведение
Б: Край на репетицията! …. Добър ден!
Д: Извинете, че Ви безпокоя тук, но реших, че трябва да поговорим преди да сте се прибрали в къщи.
– Защо? Какво се е случило?
– Ах… нищо страшно.
– Какво реши съвета?
– Имаше предложения Васко да бъде изключен от всички училища във Варна.
– Така ли?
– Жалко наистина. Той не е лошо момче. Изключихме го само от нашето училище.
– А Женя?
– Две единици.
– Две единици!
– Предложението беше да бъде изключен от училище.
– Ще го пребия!
– Точно за това съм тук. Не бива. Просто не бива.
– Хм…
– Зная, че сте доста строг, но…
– Какво? Той ли е хвалел, че съм толкова строг?!
– Не бива дори да му се карате. Той е… В него има нещо много интересно. Писмените му показания. Вие трябва да ги прочетете. Той проявява направо публицистичен талант. Благодарение на него наказанията бяха смекчени…
– Охх…
– И знаете ли? За да оправдае приятеля си, той пое цялата вина върху себе си.
– Ще го пребия!
– А, може би ще го насочите към журналистиката?
– Никаква журналистика! Женя трябва да стане музикант! Аз съм отдал целия си живот на музиката! Той също! Панчев се казвам!

Източници: 1986 г. – Как отминава безгрижното време на детството…