18.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

 

Изводите на университета Браун за разходите за война в Афганистан току-що са публикувани. Те заключиха, че най-дългата война на Америка е струвала приблизително 2,2 трилиона долара. Това са ТРИЛИОНИ !!!

Като се добави фалшивата „война срещу тероризма“ на Джордж У. Буш, учените на Браун изчисляват, че цената ще се повиши до 8 трилиона щатски долара!

По-голямата част от тази умопомрачителна сума е финансирана със заеми, а не чрез данъци. Това означава, че всеки похарчен долар трябва да бъде платен чрез заемане. Това означава плащане на лихва (набрана от данъци) върху взетите назаем пари и вече за 95 милиарда долара пари на данъкоплатците, които Байдън току-що даде на Израел, Тайван и Украйна в отчаян опит да купи изборите през ноември.

Интересното е, че така нашумялата война в Афганистан почти изчезна от медиите. Всички генерали, които гордо позираха по телевизията CNN за войната в Афганистан позорно замълчаха. Те грешаха за войната. В момента, в който Доналд Тръмп сложи край на войната в Афганистан, като отряза милиардите американски пари, които поддържаха жив корумпирания, подкрепян от САЩ режим в Кабул, войната приключи и урагана от пропаганда срещу талибаните утихна. Войната за 2,2 трилиона долара внезапно стана маловажна.

Тези, които предсказаха, че талибанското съпротивително движение ще спечели конфликта, естествено бяха в „черен списък”. Талибаните, бивши съюзници на САЩ в съпротивата срещу СССР са единственото легитимно, масово политическо движение в Афганистан. Америка кооптира други групи, като търгуващия с хероин Таджикски северен алианс и някои антиталибански фракции, подкрепяни от Русия, или Иран. В крайна сметка САЩ подкрепиха търговията с афганистански хероин, която талибаните напълно прекратиха, след като се върнаха на власт в Кабул.

Съединените щати са най-прекомерно пропагандиращата нация на земята. Американците са обстрелвани денонощно от правителствена пропаганда, търговски съобщения за оръжия, интернет агитпроп и провоенни филми. Дори старият Съветски съюз не е бил толкова залят от непрекъсната пропаганда.

Днес в САЩ се получава 24/7 реклама за Украйна, Тайван и, разбира се, Израел.

Правата на жените бяха особена цел за антиталибанската пропаганда, същите талибани, които бяха съюзници на САЩ през 80-те години, както се знае . Планинците на талибаните са дива и луда орда воини. Всичко, в което вярват, противоречи на твърде феминизираните Съединени щати. „Духът на времето” за афганистанските воини и кредото на талибаните е „тютюн, оръжия и война“, с който досега никой не се е справил

Политици и генерали, които губят войни и трошаха трилиони долари, трябваше да признаят некадърността си и да подадат оставка. Медиите, които пропагандираха колониалната война в Афганистан, трябва да се отърват от пропагандистите, заразяващи редиците им. Днес виждаме Си Ен Ен, Ню Йорк Таймс и Фокс, истеричните гласове на американските неоконсерватории, които приветстват кланетата в Газа.

Вместо това, тези новинарски програмисти, които лъжаха за войната в Афганистан, сега усърдно популяризират войните на президента Байдън.

Те и телевизионните коментатори изглежда не изпитват срам, когато става въпрос за техните изключително кървави и скъпи грешки в Афганистан. Нито намираме много коментатори, или критици, които споделят поне най-малко вина за килимните бомбардировки с хиляди тонове бомби над афганистански села от тежките бомбардировачи B-52 и B-1. Колко афганистански цивилни са убити? Пентагонът отказва да публикува оценки. САЩ твърди, че Съветите са убили два милиона афганистанци. САЩ са убили поне един милион.

Трилион долара тук, трилион долара там, това са истински пари. Част от опасната инфлация, която днес тормози Америка, е причинена от безразсъдните военни разходи за Афганистан, както и днес за Украйна, Израел и Тайван.

Светослав Атаджанов