16.09.2024

 

Китай непрекъснато отправя технолологични предизвикателства към света…

Миналата седмица Държавната аерокосмическа корпорация на Китайската народна република стартира нов глобален проект, който китайците красиво нарекоха „Хиляда платна“. Ракетата носител Long March 6 изстреля първите 18 сателита от мегасъзвездие спътници в ниска околоземна орбита, което ще осигури високоскоростен достъп до интернет от всяка точка на планетата. До края на годината ще бъдат изстреляни 100 спътника, а до 2030 г. се планира около 15 хиляди да бъдат изведени в ниска околоземна орбита. И това е повече от американския Starlink.

Според китайския вестник Global Times през следващата година се планира съзвездието да бъде попълнено с още 500 спътника, които ще осигурят „регионално комуникационно покритие“. Това се отнася главно за територията на Китай, където има много труднодостъпни планински райони. Като част от мащабен проект за осигуряване на високоскоростен интернет на цялата територия на страната, Китай иска да използва възможностите на космическите комуникации. И тогава тази връзка постепенно ще обхване всички региони на света. Групата ще бъде напълно сформирана до края на десетилетието. Това, според авторите на проекта, не е нищо по-малко от премахване на „дигиталното разделение“ и осигуряване на хората с евтин и бърз интернет.

Китайските медии не крият, че изстрелването на „Хиляда платна“ е отговор на успеха на американската Starlink. Съзвездието SpaceX вече има повече от 6 хиляди сателита, като има планове броят им да се увеличи до 12 хиляди. Проектът на Илон Мъск работи в повечето европейски страни и на двата американски континента, в много страни от Тихоокеанския регион и в някои региони на Азия и Африка.

Китай критикува военната употреба на Starlink и обвинява САЩ в „монополизиране и милитаризиране „на земната орбита“.

Неотдавна китайските медии съобщиха за успешното завършване на цялостни тестове на влака с магнитна левитация във вакуумна тръба – Maglev. Влакът не влиза в контакт с повърхността на железопътната линия, а сякаш плува поради мощните магнити в него и водачите. А липсата на въздух отнема съпротивлението при движение.

Илон Мъск се опита да реализира подобен проект. Неговият подобен Hyperloop трябваше да свързва Лос Анджелис и Сан Франциско, но, както писа Bloomberg, стартъпът бе затвори в края на 2023 г.

И тук китайците са много по-успешни. Авторите на китайския Маглев обещават да достигнат скорост от 4 хиляди километра в час и тогава този вид транспорт няма да има равен при пътуване на относително дълги разстояния. Най-малкото, самолетът със сигурност няма да издържи на конкуренцията, тъй като скоростта на съвременните пътнически самолети не надвишава 900 км в час. Освен това влакът във вакуум ще се движи абсолютно безшумно и гладко.

В Китай високоскоростни железници със скорос до 500 км/ч се използват широко от десетилетия и са променили начина на живот на китайския народ. Тяхната дължина надхвърля 45 хиляди километра..

Междувременно в различни градове на Китай се разработват технологии за безпилотни таксита и автономен обществен транспорт и вече има опит в търговската им експлоатация. Наскоро флотилия от почти 500 безпилотни таксита работи в индустриалния център на Ухан. Apollo Go Robotaxi предоставя роботикси услуги в Чунцин. Самоуправляващите се таксита наскоро се появиха по пътищата на финансовия район Pudong в Шанхай, лицензи бяха издадени на четири компании:

В Шенжен и Гуанджоу има автобуси без шофьори. И влакове без водачи работят по някои линии на метрото в Шенжен. Работата за безпилотен обществен транспорт се тества в много региони на Китай. КНР има и достоен космически отговор на Мъск под формата на тестване на свръхтежка ракета за полети до други планети и създаване на обитаеми станции там.

Подобни иновации се вписват в стратегията за създаване на нова икономика, основана на „нови производителни сили“ и инфраструктурата на бъдещето, и се подкрепят широко от властите. Безспорното предимство на Китай е в неговия огромен пазар, както и в неговата политическа структура, в центъра на която са ресурсите на държавата и единното ръководство на ККП, което позволява реализирането на най-мащабните и на пръв поглед фантастични проекти.

Китай, след като по същество прескочи някои етапи на развитие, сега изпреварва най-напредналите страни. В същото време Поднебесната империя не се огражда от света, а споделя плодовете от своето движение напред и със сигурност влияе върху случващото се в света. И всичко това се случва в страна, която върви по пътя на изграждане на „социализъм с китайска специфика“. Това е може би основното нещо, което тревожи западния свят и да бъде уплашен от бързия иновативен растеж на КНР.

Светослав Атаджанов