19.09.2024

Шефът на Комисията е изправен пред разследване за корупция заради договори на Pfizer
Възможно ли е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да не е толкова чиста, както предполагат някои? Дали такива неуспели и сепли женички, които идват от недрата на политическата неизвестност в Германия, се издигат до такава известност без помощ от могъщи елити, масонски връзки и корумпирани корпорации? Отговорът е положителен, разбира се. Всъщност в обхвата на Европейския съюз и неговите институции в Брюксел и Люксембург до голяма степен такава е традицията – да се инсталират марионетки, които служат на могъщи правителства и техните корумпирани интереси и на корупционните правила на гигантската брюкселска лобистка индустрия. .

И така, не би трябвало да е изненада, че Урсула е замесена в главна и тъмна роля в сделка за ваксини за 35 милиарда евро, която смърди толкова много, че тъмните сили в Брюксел вече работят от известни време върху план за ограничаване на щетите, за да спасят ЕС, насочил се към пропастта. В неговите собствени избори през 2024 г., които се очаква да имат ниска като нашата избирателна активност за всички времена с крайнодесни групи, които готвят убийството му в Европейския парламент.

Европейската прокуратура започна „разследване“ на покупките на ваксини срещу коронавирус от ЕС, съобщение, което ще хвърли светлина върху странното поведение на Урсула фон дер Лайен по това време, според вероятно най-професионалната медия в Брюксел – Politico. Медията е толкова подкрепяща и съобразена с ЕС, че фактът, че нейните журналисти разкриват историята е важен, тъй като показва, че скритите сили на кабала в ЕС, в Брюксел и Люксембург, които никога не са попадали в медийната сфера, са притеснени за фон дер Лайен и нейните мрачни сделки. Не е ясно защо Европейската прокуратура (EPPO), която твърди, че е независим орган на ЕС, отговорен за разследването и наказателното преследване на финансови престъпления, включително измами, пране на пари и корупция, се занимава със случая, когато традиционно това би била OLAF – собственото на ЕС вътрешно звено за борба с измамите. В миналото OLAF винаги е била обвинявана, че не е достатъчно обективна в своите разследвания, като често защитава високопоставени служители на ЕС. Дали силите, които се опитват да го сторят, всъщност правят немислимото и наистина разследват фон дер Лайен за корупция?

До този момент цялата история е непрозрачна, без дори очертанията на казус. Европейската прокуратура не уточни кой е разследван, или кои договори са били обект на разследване. Но въпреки това, две други агенции за наблюдение обърнаха внимание на сделката фон дер Лайен – Pfizer, като вероятно една от тях е OLAF. И все пак OLAF, или Европейската прокуратура, като всяка друга институция на ЕС, не са освободени от манипулиране от интересите на националните държави-членки и в този случай изглежда, че белгийците точат брадвата. На този етап остават прихванати текстови съобщения на белгийският социалист, член на Европейския парламент (ЕП) Катлийн ван Бремпт която каза, че трябва да се разгледат „няколко аспекта“ на договора с Pfizer, включително „текстовите съобщения между председателя на Комисията и факта, че няма хартиена следа от предварителните преговори на първа инстанция.” Ван Бремпт има предвид текстови съобщения до главния изпълнителен директор на Pfizer.

През април 2021 г. New York Times за първи път съобщи за тези съобщения, разменени между фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-големия договор за доставка на ваксини в ЕС — за 1,8 милиарда дози ваксина на BioNTech/Pfizer, потенциално до 35 милиарда евро, когато всичко беше финализирано. През януари тази година, странно, омбудсманът на ЕС обвини Комисията в лошо администриране, защото не е потърсила текстовите съобщения в отговор на искане за свобода на информацията. Комисията си поигра на котка и мишка и се направи, че подобни съобщения между Pfizer и председателя на Комисията вече не съществуват. Цялата стара гвардия на ЕС застава зад фон дер Лайен, което би означавало, че тя е нарушила вътрешните правила и е бръкнала в касата.

Миналия месец Европейската сметна палата публикува гореспоменатия доклад, в който се казва, че Комисията е отказала прозрачност по отношение на подробностите за личната роля на фон дер Лайен в договора с Pfizer. В него надзорният орган на бюджета установи, че шефът на ЕС се е заблудила и решила да сключи лично предварителна сделка с Pfizer , вместо да разчита на съвместни екипи за преговори. Всичко това сочи желанието на естаблишмънта да се погрижи за запазването на имиджа на ЕС. Може да се окаже, че нещастният шеф на Комисията ще бъде превърнат в изкупителна жертва, но ще му бъде позволено да остане на поста до 2024 г.

Корупцията, дори и на високо ниво, в рамките на ЕС, разбира се, не е нищо ново. През 1999 г. цял кабинет от 20 членове на Европейската комисия беше принуден да подаде оставка под маса обвинения в корупция, в които един френски комисар е дал на зъболекаря си огромни договори за ЕС на стойност стотици милиони евро, други комисари наемат срещу заплащане приятели и членове на семействата ди, а един комисар ръководейки извънконтролно, злоупотребява средства от хуманитарния фонд на ЕС.

Корупцията на високо ниво в коридорите на институциите на ЕС е традиция, до голяма степен защитена от институциите на ЕС, за които се предполага, че са създадени, за да предотвратяват подобни подкупи. В случая с Урсула, тя изглежда е станала мошеник и не е спазвала правилата на организацията, така че ще трябва да бъде дадена за пример.

А иначе, ЕС не може да има своите собствени марионетки, които си живеят хайлайфа и си правят каквото искат?

Светослав Атаджанов