16.09.2024

Павел Дуров сега е по същество заложник на високо ниво в един от ключовите възли на NATOstan – Франция.

Военната разузнавателно-наблюдателна и икономическа матрица на НАТО най-накрая получи лоста, който активно търсеха толкова дълго време. За момента няма отговор на ключовия въпрос: какво е предложил Дуров на своите похитители, за да бъде „награден” с временен режим на полусвобода след внасяне на гаранция, която за неговите стандарти се равнява на джобни пари?

Дуров по същество е обвинен, че не „сътрудничи“ на западното разузнаване. Тяхната целенасочена мания е да контролират настройката за модериране на съдържанието на Telegram; – да имат пълен достъп до задната врата; и в крайна сметка да забранят всички руски канали – които са били инструмент за предаване на истинските истории, развиващи се на териториите от Украйна до Африка на юг от Сахара и извън нея.

Telegram е социалната мрежа, избрана от глобалното мнозинство. Telegram е в сърцето на геополитиката. Така че това е още една глава от безкрайната Хибридна война на Колективния Запад срещу Глобалното мнозинство.

Също така Telegram се използва широко в Русия от обществени и военни органи. Почти сигурно е, че Павел не разполага с легендарните ключове за криптиране на Telegram, но неговият брат, математическия гений Николай ги прави.

В настоящия момент никой не знае условията на сделката, довела до полусвободата на Павел. Ясно е, че са направени някакви отстъпки, но Дуров все още не е превърнат в Асанж 2.0. Тези отстъпки могат да включват предаване на избрана информация в класически „съдебен“ режим за криминалното ползване, който няма да компрометира руските държавни тайни.

Братя Дурови със сигурност са наясно, че всяка информация, насочваща западното разузнаване да тормози блогъри и канали за тяхната политическа позиция, би компрометирало фатално доверието в Telegram.

В зависимост от това как ще продължи „разследването“ на френската мегабюрокрация и дали системата ще реши да изправи Дуров на съд или дори да блокира Telegram в ЕС, това ще бъде от полза само за Telegram в световен мащаб.

Сагата тепърва започва. В настоящия момент светът очаква думата на самия Павел Дуров.

Естествено в Telegram.

Светослав Атаджанов