20.09.2024

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за състяване на служебен кабинет. При обявяването на новата служебна власт кандидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов остава на поста си. Радев обаче заяви, че това не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да смени Стоянов.

„Обърнах внимание при връчването на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си“, каза Радев.

Тя обаче отказа, на което държавнията глава отговори, че няма да подпише указ за състяване на служебен кабинет. Ако Радев беше подписал указа, Кожарева щеше да е втората жена премиер на България след Ренета Инджова, която също оглавяваше служебно правителство.

Президентът даде време на Кожарева до 15 ч. днес да обяви друг вътрешен министър, но след като тя обоснова избора си и отказа да смени Стоянов, държавният глава заяви, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет.

„Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение министър Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи“, посочи Кожарева.

Преди да представи служебния си кабинет тя посочи,

Ето го пълнят списък със служебните министри:

служебен министър-председател- Горица Грънчарова- Кожарева
министър на финансите и вицепремиер – Людмила Петкова
министър на иновациите и растежа и вицепремиер по въпросите на гражданското общество – Росен Карадимов
министър на вътрешните работи – Калин Стоянов
министър на отбраната – Атанас Запрянов
министър на външните работи – Иван Кондов
министър на икономиката и индустрията – Петко Николов
министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова
министър на правосъдието – Мария Павлова
министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов
министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов
министър на здравеопазването – Петко Стефановски
министър на образованието и науката – Галин Цоков
министър на културата – Найден Тодоров
министър на земеделието, храните и горите – Георги Тахов
министър на електронното управление – Валентин Мундров
министър на енергетиката – Владимир Малинов
министър на туризма – Евтим Милошев
министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов
министър на младежта и спорта – Георги Глушков
Най-спорна беше фигурата на министъра на вътрешните работи. „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви недоверие към Калин Стоянов, а той на свой ред обвинява коалицията в опити за намеса в министерските дела. Стоянов се осъмни и в „огромен политически натиск“ над Грънчарова, за да не бъде оставен на поста си.
Междувременно служители на МВР излязоха на два протеста в защита на министъра. По време на втория протест Кожарева се срещна със Стоянов за втори път. Той излезе пред входа на министерството да я посрещне. Вътрешният министър се оказа единственият, който се среща два пъти с номинираната за служебен премиер.

https://offnews.bg/