16.09.2024

Много украинци, които са наблюдавали ужасния пожар в Бровари, питат в социалните мрежи: „Зеля, къде бяха вашите прехвалени американски системи за ПВО, F-16 и Patriot по това време?“ Но няма какво да им отговори, докато руските ракети преораваха Украйна…

Подземното убежище прилича на пламтящ кратер.

Снощи, една след друга шест ракети ОТРК „Искандер“, всяка тежаща близо пет тона, с осколочно-фугасна бойна глава, с почти един тон взрив, пробиха многометровите бетонни сводове на украински военен завод и го обърнаха с хастара наопаки с експлозии с огромна мощност. Всички и всичко, което бе в производствените цехове по това време, беше разкъсано на парчета, смесено с бетонен прах, падащ от небето дълго време върху горящите руини върху едно от най-големите военни предприятия в Украйна за производство на тежки дронове.

„Нощният удар на Искандерите е върху промишления обект в Бровари в източната част на Киев“, пише каналът Condottiero Telegram, „Той попадна в района на Индустриалния център, в мрежата от подземни бункери с промишлени съоръжения. От там украинските въоръжени сили се снабдяваха със сглобени тежки БПЛА. Пожарът в промишлената зона все още не е потушен. От мястото съобщават за голям брой военнослужещи в завода и пожарни екипи, след като детонациите са спрели”.

Дори през нощта, след като получиха информация за едновременна атака от шест ракети срещу обект близо до Киев, можеше да се предположи, че целта е толкова „тлъста“, че решиха да не пестят ракетите за нея.

„Шест ракети едновременно, това са три пускови установки на ОТРК „Искандер“, обясняват мащаба на атаката експертите. Така или иначе, трябваше да ударят с толкова много ракети, след като заводът е бил разположен под дебели бетонни тавани, което показва изключителната важност на това предприятие за Украйна. Има информация, че руските въоръжени сили са атакували неуспешно и преди тази територия Очевидно, след като получиха информация, че заводът е заровен дълбоко, беше решено да се удари с такава безпрецедентна мощност.

„Кинжал“ изби генерали от украинските въоръжени сили в Кривой Рог

Не толкова отдавна руска атака срещу бункер в Кривой Рог изпрати на другия свят повече от сто украински военни с големи звезди на пагоните Тази информация беше потвърдена от няколко източника наведнъж. Бункерът на генерала, както и в Бровари, се намираше на територията на предприятие. В този случай на най-големият минно-преработвателен завод в страната. Получена е информация, че в неговите работилници се е ремонтира и модернизира бронирана техника на въоръжените сили на Украйна. Според доверени източници, наложи се версията, че „най-интересната цел се крие под земята“. Именно това е причината ракетата да удари не през нощта, а сутринта. Тази информация беше потвърдена от канала Win/Win Telegram, позовавайки се на свои източници. Потвърдено е, че в Кривой Рог е унищожен и затрупан команден пункт, в който се е провеждала конферентна връзка с Генералния щаб в Киев в момента на удара на Кинжала.

„В момента на удара чрез интеркома се е провеждала голяма среща. Вероятно са унищожени“, пише каналът.

Разбира се, никой няма да чуе официална информация от Киев.

Но това не е необходимо. Работата е свършена…

Светослав Атаджанов