24.04.2024

Китай изпревари САЩ като най-голямата икономика по ППС, паритета на покупателната способност,а Русия е на шесто място.

Блокът на Русия и Китай с развиващите се страни, имат възможност да завземат инициативата в дневния ред на световната икономика, каза Кайл Зостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, коментирайки резултатите от World Economic Форум в Давос.

Освен по пазарната стойност на всички крайни стоки и услуги,произведени в него през годината, БВП на различните страни се изчислява с помощта на показател като паритета на покупателната способност (ППС). Той отчита разликата в покупателната способност на местните валути и в резултат на това е по-полезен за оценка на стандарта на живот – средния доход на глава от населението. Последният е равен на общия брутен вътрешен продукт, разделен на населението. Освен това е важно за определяне на границата на крайната и относителната бедност.

Ето защо Индексът на човешкото развитие (HDI), приет от ООН, се изчислява на базата на БВП по паритет на покупателната способност, което дава възможност за по-точно сравнение на доходите, жизнения стандарт и производството.

Ако сравните десетте най-големи икономики в света, като използвате данните за техния БВП за 2022 г., базирани на предварителните оценки на Международния валутен фонд, ще откриете, че числата ще се различават в зависимост от метода на изчисление – по текущия обменен курс или ППС.

Дипломацията на Сергей Лавров в Южна Африка изглежда даде резултати. Според Newsweek южноафриканският външен министър Наледи Пандор каза, че повече няма да настоява Кремъл да напусне Украйна едностранно.Тя подчерта, че подобна позиция би изглеждала „твърде опростена и инфантилна, като се има предвид доставката на западни оръжия за Киев“. Забележката на Пандора не трябваше да идва като нещо необичайно, като се има предвид, че нейната страна никога не е осъждала официално действията на Кремъл. То обаче вбеси американски експерти и политолози.

Майкъл Кимидж, от Службата за политическо планиране на Държавния департамент, каза пред Newsweek, че критиките към Украйна извеждат руската версия на ситуацията на световната сцена. Изявлението на Пандор показа на Запада, че руският президент Владимир Путин наистина има съюзници, които му вярват.

Президентът на Колумбия отхвърли предложението на САЩ за прехвърляне на руски оръжия в Украйна.

В САЩ били бесни,че Китай им проваля и покопава стратегията на изолиране и задушаване на Русия с увеличаването на подкрепата си.

Май американците откриха Америка!Тия Мъск да не ги е пратил на Марс?

Вашингтон веднага получи подобаващ отговор: „Китай не е страна в конфликта в Украйна. Но не смятаме, че това трябва да засегне търговията ни с която и да е страна“, каза Уанг Лутонг, директор на департамент в китайското външно министерство.

Съединените щати били събрали доказателства за помощ за Русия от китайски държавни компании и са ги представили на Пекин, пише Bloomberg.„И то съзнателна помощ за Русия.“ Американската администрация е уверена, че противно на изявленията,Китай не е неутрален по отношение за конфликта в Украйна.

Защо се правят на наивни във Вашингтон? Да си вземат доказателствата и да си ги вкарат в…шрьодера,а после да прочетат официалните извлечения на Главната митническа администрация на страната,където пише: Търговията между Китай и Русия през 2022 г. е нараснала с 29,3% спрямо предходната година до рекордните 190,3 милиарда долара; Китайският износ на стоки се е увеличил с 12,8% до 76,1 милиарда долара, докато вносът от Русия се е увеличил с 43,4% до 114,1 милиарда долара.В Украйна върви лов за натовски бронирани машини.

Йордан Халачев