16.09.2024

 

За пореден път се убеждавам в правилното си решение да напусна Възраждане. Да, идеите все още ги споделям, но съм омерзена от хората, които ги яхнаха, без да имат намерение да ги претворят в дела. Използвайки енергията на тези, които искат да се променят нещата в България, те постигнаха единствено лично благоденствие, власт и пари. Не е необходимо да управляваш, за да захлебваш в парламента. Още когато влязох в партията, преживях културен шок от състава й, който се засилваше все повече и повече. За голямо мое съжаление и срам и аз дори се поддадох на общия тон, макар и в парламента никога да не съм си позволявала невъзпитано отношение към колеги, нито простащини от трибуната.

В партия Възраждане принципно не харесват жени. Битува мнението на лидера, че мястото на жената е до печката и да плете, в политиката трябва сам да слуша /него/ и да козирува /пак на него/. Сексизмът там би накарал и арабски консерватор да се засрами. В партията има и хора, упражнили насилие над жени. Но не това е темата сега.

Възраждане отново са се държали като побеснели павиани с жени. Жените от Величие. Без значение от коя партия са. Въпросът е за възпитание и парламентарно поведение. Не може да се опитваш да репресираш и плашиш жени в сградата на парламентаризма в България и това да ти се размине безнаказано.

Лидерът на партията мен ме нарича презрително баба, своя все още съпартийка нарича Бидона, а критерият му за жени явно се е формирал на околовръстното. В ръководството на партията жени няма.

Проблемът е неописуемата, неприемлива и крещяща простотия, която лъха от всяко тяхно действие. И от изказванията на лидера, при които си личат откровени липси на първите седем години, и от изказванията на знайни и незнайни таксиджии и сервитьорки, които са станали депутати по незнайно какви партийни критерии. Потресаващият език и държане в парламента на тази партия са унижение не само на парламентаризма, но и на българския народ. Вярно, донякъде си е кеф да видиш как обиждат и блъскат някой евроатлантик, но нима не осъзнаваме, че това не е, защото отсреща е враг, а защото това им е нормалното поведение. А тържествуващата им простотия се пренася и върху феновете и избирателите им.

Няма нищо по-унизително за един народ от простаците в него. Бай Ганьо уби Алеко Константинов. И Бай Ганьо стана политик. А Алеко – Алеко е символ на това как простотията убива българина.

Елена Гунчева-Гривова