02.05.2024

Кметът на Несебър Николай Димитров, който от 16 години управлява еднолично общината, лъсна в нова схема за пране на откраднати от бюджета пари, вложени в два хотела в Слънчев бряг, докладва пред Narod.bg информатор под пагон.

Управникът, който на предните местни избори дори беше арестуван за купуване на гласове и му беше запорирано имущество за над 1.8 милиона лева, за което и до ден днешен не е доказал пред КПКОНПИ откъде се е сдобил със средствата, сега се е забъркал не със софийски мутри, а с двамата собственици на скандална фирма, която през 2013 година успя да закупи дюните в Несебър не без знанието на Николай Димитров.

Въпросната сделка доведе до скандала „Дюнигейт“, който сега ще получи продължение, защото същите „играчи“ се оказват доста забъркани в поредната кметска схема.

В Несебър отдавна се говори, че Николай Димитров е изпрал откраднатите милиони, като инвестирал в закупуването на два големи хотела в „Слънчев бряг“ – „Феста М“ и хотел „Баваро“. Официално собственици са подставени лица на кмета – Лъчезар и Станимир от Ямбол, собственици на скандалната си фирмакоято през 2013 година закупи дюните в Несебър от кумеца на Борислав Михайлов – Боби Перуката, президентът на БФС.

Същата 2013 година се оказва, че Лъчезар и Станимир закупуват и един огромен хотел на първа линия в Слънчев Бряг с името „Феста М“ барабар с фирмата, която го притежава – „Глион“ЕООД от Денка Стойкова и Димитър Стойков, които притежават и още един хотел в с. Равда, отново на първа линия – „Бижу“.

Преди да закупят хотела от семейство Стойкови, за които също се знае, че са в много близки отношения с Николай Димитров, Лъчезар и Станимир учредяват ДЗЗ „Роуд Инженеринг 2010“ ДЗЗ, който през 2010 година печели обществената поръчка за изграждането на улиците в новият квартал на град Несебър – кв. „Черно Море“ на стойност 6 177 757.09 лв. без ДДС, т.е. близо 7,5 милиона лева.

Три години по-късно, малко след като закупуват хотела от сем. Стойкови и с избухването на скандала „Дюнигейт“, техният договор по тази обществена поръчка е прекратен и в възложен на фирма „Път – 2004“.

За същата дейност с новата фирма е записано през 2013 година сумата с около 2 милиона лева по-малко?! Кое е наложило намаляването на сумата по поръчката и дали тези 2 милиона лева без ДДС вече не са изплатени на двамата приятели на кмета като аванс по договора за изграждането на улиците в кв. Черно Море“ – да каже прокуратурата. Но пък за сметка на това се вижда, че и в този случай е добре познатата схема, наречена „Сламен човек“.

Интересно е и друго – че зад ДЗЗ „Роуд Инженеринг 2010“ са се скрили двамата собственици Лъчезар и Станимир, а управителка на това ДЗЗ както и на почти всичките им фирми, които се занимават със строителство и продажба на имоти по това време, се оказва малоимотната Димитрина Тодорова Димитрова, родена в Димитровград през 1970 година.

Днес същите фирми се управляват от лице на име Георги Климентов от Хасково. Припомняме, че след скандала „Дюнигейт“, лъсна и фактът, че Николай Димитров е забравил да декларира апартамент именно в Хасково, придобит в периода 2010 – 2011 година.

Защо кметът е забравил да се осветли като собственик на хасковския имот, до ден днешен не е известно, но ясно се вижда, че всички управители на фирмите на Лъчезар и Станимир от тяхното създаване до ден днешен са именно от този регион.

Очаквайте продължение на имотните схеми на Николай Димитров

narod.bg