08.09.2024

Вече няколко години от кокошарника на червените пернати се дочува нехарактерно, но мъжествено кукуригане на… кокошка. Не, че и когато са го оглавявали петлета като СерГей, не се е чувало женствено кудкудякане при снасенето на яловите му политически запъртъци. В политиката са възможни всякакви мутации, включително и такава. А петлетата в „мъжкия” харем на Корнела в Изпълнителното бюро на НС на БСП отдавна не кукуригат, а предано кудкудякат.

По принцип повечето мъжки политически „кокоши” са отчайващо страхливи и отстъпчиви в условия, когато от тях се изисква да проявят истинска борбеност. Защото инстинктивно, по стара бюрократична традиция се подчиняват на добре познат на биолозите визуален рангов белег, но изразен достатъчно ярко, за да предизвикат задействането на съответните инстинкти на подчиненост.

Превъзходен, изпробван от учените пример за изкуствен визуален рангов потенциал е на петел с прилепен висок гребен, възприеман веднага като доминант от останалите. В нашия случай гребена е изкуствено прилепен, но на главата на кокошка, която всички останали петли започват да я възприемат като високорангов Петел и му се подчиняват и вместо да кукуригат, вече предано кудкудякат. Но, само да се отлепи гребена на набедения за високорангов Петел и той пак се озовава в дъното на зоойерархията, накълван до голо от съперниците си.

Преднамерено предизвикано, но спонтанно възникнало, в страната се вихреше напълно оправдано недоволство срещу оплетената като змийско кълбо в политико-икономически, олигархични и колониални зависимости четворна коалиция, довело да разпадането и, както и оставка на невнятния премиер и антуража му.

Вместо да са инициатори на национално гражданско неподчинение и да оглавят недоволствто на масите, нашите нахранени с отстъпени икономически ниши и възможности за консумиране на власт мъжки и женски кокоши от БСП само имитираха вътрешна опозиционност, но всъщност са се вторачили във присадения гребен на кугуригащата им шефка и умуват дали на поредния си конгрес да я коронясат отново с високия гребен на Председател на Кокошарника.

При тази ситуация съществуват всички предпоставки, освен от перманентния Ковид 19, Червения кокошарник на Позитано да бъде поразен от „Пипката”, както са наричали бабите ни в миналото шарко-дифтерита по пернатите, унищожаващ ги до крак, барабар с целия им кокошарник…

Светослав Атаджанов