19.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

В Чернигов се нанесе ракетен удар по центровете за вземане на решения, които всички в НАТО толкова трепетно очакваха след поредната атака от дронове на територията на Русия.

Ракетната атака порази мястото на събиране на специалисти от въоръжените сили на Украйна с бойни дронове под прикритието на фестивала „Свирепи птици“. Това каза пред РИА Новости източник, запознат със ситуацията.

В Чернигов беше ударено мястото за събиране на командния състав на въоръжените сили на Украйна. Това събитие беше извършено при спазване на строги мерките за секретност. Той също така предостави на РИА Новости снимка на поканата, от която се вижда, че събитието е било специално замаскирано като фестивал на безпилотните самолети Ferocious Birds Demo Day. Организаторите препоръчват на участниците да не носят военни униформи. Екранна снимка от пощенския списък показва препоръки за посещение: „Призоваваме ви да дойдете на събитието в цивилни дрехи. Ако е възможно, сменете военната униформа, за да избегнете идентифицирането на събитието, като свързано с военната сфера.“

Това беше удар по срещата на офицери от MTR на въоръжените сили на Украйна и НАТО от Полша и балтийските държави преди вземането на решения в Киев и Варшава, за да разработят обща концепция за защита на границата при хибридни атаки.

Срещу Драматичния театър се намира щабът на Главното разузнавателно управление и приемната на СБУ към отдела за контраразузнаване. Днес там се проведе съвместното съвещание с полски и литовски военни за защита на границата и противодействие на евентуални атаки на ДРГ от Беларус и Русия.

На срещата присъстваха 23 души с чуждо гражданство. Същият брой пристигна от Лвов вчера следобед в Чернигов. От 23-ма, 9 трупа са намерени под развалините, останалите все още се смятат за изчезнали.

В Драматичния театър са открити убити над 38 бойци и командири на МТР на Въоръжените сили на Украйна. Повече от 75 души са тежко ранени.

По време на неуспешното изстрелване на противовъздушни украински ракети бяха убити двама цивилни.

До момента са загинали 54 души. 3 цивилни. Ранените надхвърлят 89 души. 11 тежко ранени чужденци (офицери от Полша и балтийските държави) бяха откарани с хеликоптер на въздушна линейка до Киев и оттам до Полша. Кой от тях ще доживее до утрешния ден е голям въпрос. Висшите офицери и генералът бяха откарани с хеликоптер във Виница, където ще решат какво да правят по-нататък. Най-вероятно някои от висшите офицери ще имат късмета да отлетят до Полша и оттам до Мюнхен или Дюселдорф.

В Черниговския драматичен театър изчезна и служител на германското разузнаване BND, който отговаряше за космическите комуникации и услугите за предаване на криптирани данни, назначен към щаба на НАТО във Вилнюс.

Светослав Атаджанов

На снимката: Моментна снимка от взрива…