19.09.2024

Попадна ми вчера видео на любимия вожд на една патриотична партия, в която той дълго и напоително обяснява защо не прави нищо- за да ни спаси от нахлуване на американски войски и гражданска война. Обоснованото шубе избликваше на талази и предизвикваше у мен само погнуса.

Страхливостта е голям недостатък. А когато и куражът ти е къс, а се правиш на опозиция, нещата стават ясни. Много ни е страх да направим нещо, за да не стане нещо.

Разбирам от изявлението на Късия, че евроатлантиците и американците чакали само нещо да направят от партията му – като например протест пред Козяк или какъвто и да било голям протест, за да предизвикат кървави безредици и намеса на американската армия тук. Удивително!

Преклонена главица сабя не я сече, така ли, бе, Костя?

Представям си как Ботев е събрал четниците, чеше по главата и брадата и им обяснява как, сакън, да не превземат Радецки и да идват по българските земи, защото, видиш ли, това щяло да има неблагоприятен отзвук в европейските медии /какво ще си помислят чужденците за нас и най-вече европейците/, а османската армия ще ги изтрепе.

Или пък Левски да обяснява как не трябва да се прави революция, въстание, да има въоръжена борба, а да се опитат да участват във властта и да убедят султана да освободи България. И да обяснява, че ако се тръгне на въоръжена борба, то някой може да пострада и, сакън, да се пролее кръв!

Гнус ме е от страхливците!

То шубето е характерно за някои поради народностни характеристики, ама българите имаме навика да се съпротивляваме, когато искат да ни унищожат. Преклони главица пред Козяк, но не ни карай и нас!

Знаете ли защо последиците от ВСВ не са толкова тежки за България, колкото се е очаквало? Защото СССР е посочил, че е имало съпротива срещу фашисткия режим в България. Защото много партизани и комунисти са дали живота си, за да се противопоставят на фашизма.

Защото е имало СЪПРОТИВА!

Въоръжена съпротива, пропагандна съпротива, при която хиляди са загубили живота си, включително деца. Включително поети, интелектуалци, ученици. Те не са разсъждавали като страхливи помияри, а са се борили!

Гнус ме е от такива, които ги е страх да направят нещо, но не ги е страх да усвояват субсидии, безотчетни и заплати в името на България!

Гнус ме е от страхливци!

Гнус ме е от предатели, които вместо да оглавят народното недоволство, те го пренасочват и канализират в безопасно русло.

Да, Костя, преклонена главица сабя не я сече! Но аз ще ти кажа:

ВИСОКО ВДИГНАТА ГЛАВА МЕЧ НЕ Я ДОСТИГА!

Елена Гунчева-Гривова